Podeli vest

Tumori prostate su najčešći karcinom kod muškaraca. PSA test za rano otkrivanje često izaziva lažni alarm – ali je trenutno najbolji metod.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Unsplash

Da bi rano otkrili agresivni tumor prostate, lekari određuju takozvanu vrednost PSA. Prostata proizvodi antigen specifičan za prostatu, ili skraćeno PSA, koji je zapravo tu da razblaži ejakulat. Neki od ovih enzima se takođe mogu otkriti u krvi muškaraca. Povišena vrednost može ukazivati na tumor. To ne mora biti tako.

PSA testiranje je složena tema. Počinje sa činjenicom da je vrednost veoma individualna. Na to može uticati veličina prostate ili iritacija, na primer od ejakulacije ili vožnje biciklom. Prema Stephanu Rothu, profesoru urologije na Univerzitetskoj bolnici Helios u Vupertalu i koautoru knjige „Vodič za prostatu i bešiku“, nivo vrednosti PSA je takođe presudan, ali posebno tok vrednosti tokom dužeg perioda. period.

To znači: Ako muškarac stariji od 50 godina ima nisku vrednost PSA manju od 2 nanograma po mililitru krvi, prema Stephanu Rothu, on ima veoma nizak rizik od razvoja raka prostate. Intervali ispitivanja se tada mogu produžiti na nekoliko godina. Ako muškarac ima vrednost veću od 2, treba ga pregledati jednom godišnje. Ono što je tada ključno je dinamika povećanja PSA. Ćelije raka u prostati proizvode približno 12 puta više PSA od benignih ćelija prostate. Ako dođe do povećanja za više od 0,5 do 0,75 nanograma godišnje, treba sprovesti dalja istraživanja.

Društva specijalista za urologiju preporučuju: Svaki muškarac treba sam da odluči da li želi PSA skrining nakon što ga obavesti lekar. Ako želite test, trebalo bi da ga redovno radite kako bi lekar mogao da proceni napredak. Ako su bliski rođaci već umrli od raka prostate, specijalistička društva preporučuju početak skrininga u dobi od 45 godina. Svi ostali mogu početi sa oko 50 godina.

Prednost PSA testa za rano otkrivanje raka prostate

Skrining PSA može pomoći u ranom otkrivanju opasnih tumora prostate. Najveća trenutna studija, evropska studija ERSPC, pokazala je da manje muškaraca umire od raka prostate ako se redovno pregledaju. Skrining je uspeo da spasi oko 2 od 1.000 muškaraca od smrti od raka prostate 16 godina nakon početka studije.

Nedostaci skrininga PSA

Džordž Talman, profesor urologije na Inselspitalu u Bernu i bivši predsednik Švajcarskog udruženja urologa, koristi živopisnu sliku da bi opisao slabu tačku skrininga na PSA: „Test je kao ribarska mreža. A opasna ajkula se ne zaglavi uvek u njoj. S vremena na vreme naiđete na bezopasnu gumenu čizmu.” Svako ko – iz bilo kog razloga – ima povišenu vrednost PSA treba da bude dodatno ispitan.

Danas se, pored ultrazvuka, radi i magnetna rezonanca prostate koja otkriva promene u tkivu. Ako se otkrije sumnjiv nalaz, tkivo se posebno uklanja iz sumnjivog područja i pregleda. Prema Stefanu Rotu, zahvaljujući ovoj proceduri, sada se može izbeći 40 odsto uklanjanja tkiva.

Ipak, cilj za koji se nadao da se samo otkriju značajni tumori još nije postignut. U studiji ERSPC, 18 ljudi je obolelo od raka kako bi jedan život mogao biti spašen. Neke je trebalo samo pregledati i ne lečiti, ali oni koji su pogođeni živeli su sa strahom da će se bolest pogoršati. Drugi su čak lečeni lekovima, zračenjem ili operacijom, iako rak verovatno nikada ne bi izazvao probleme.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: