Podeli vest

Jedinci su sebični, a braća i sestre su stalni rivali – ovo je presuda koja se deci često izriče još u ranom detinjstvu. Međutim to često nije opravdano, kaže dečji i adolescentni psihijatar Michael Schulte-Markvort. Samo jedan faktor je očigledno faktor rizika.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

PORODICA SREĆA
foto: Shutterstock

Da li se jedinci razvijaju suštinski drugačije od braće i sestara i ako da, u kojoj meri?

Uvek je postojalo mnogo mitova oko statusa jedinaca i one dece koja imaju braću i sestre.

„Jedinci su ramaženi, sebični i konfliktno nastrojeni egoisti” -ovo je česta izjava koja jednostavno nije tačna,a to potvrđuju studije i klinička iskustva.

“Postoji toliko mnogo uticaja koji igraju ulogu u razvoju deteta da sam status, bilo da dete odrasta samo ili među braćom i sestrama, ima jako mali značaj” kaže stručnjak.

Odnosi između braće i sestara mogu biti od velike pomoći u određenim situacijama, ali generalizacije ne postoje, posebno je nije toliko važno koliko dece u porodici ima.

Deca su različita i neka od njih kada su nezadovoljna traže društvo, a neka se povlače sebe.

“Niko ne može da planira ili predvidi koje će se dete roditi sa kojim karakterom ili ličnošću ili sa kojim udarcima sudbine dete može i hoće da se nosi i u koje vreme, a posebno kako. Ono što je mnogo važnije je u kojoj meri roditelji uspevaju da stvore porodični svet pun ljubavi, podrške i brige za svoju decu – bez obzira da li ima jedno, dvoje ili devetoro dece.”, kaže Schulte-Markvort i savetuje parovima da im rečenica “mora da ima brata ili sestru da bi bio ili bila bolja” ne bude razlog za rađanje dece.

Kakvu ulogu imaju razlika u godinama i pol u razvoju braće i sestara i zašto?

I razlika u godinama i pol dece igraju ulogu. Stoga je izvesno da starosna razlika manja od 1,5 godine predstavlja faktor rizika za prvorođenče.

Pol takođe igra – prirodnu – ulogu.

Vaši rodni stereotipi igraju istu ulogu kao i očigledna biološka razlika između polova. Koliko god da vam se čini da nemate rodne stereotipe možda ih ipak imate, posebno ako devojčicama kupujete roze kuhinje, a dečacima plavu odeću i oružje.

“Da li su braća i sestre, devojčice sa devojčicama ili druge konstelacije „bolje“ za individualni razvoj je otvoreno pitanje i, štaviše, gotovo je nemoguće istražiti jer postoji previše drugih varijabli koje utiču”

Foto:Pixabay

Da li je razlika u godinama između braće i sestara koja je prevelika jednako teška kao i ona koja je premala i kakve to posledice može imati na razvoj dece?

Premala razlika u godinama je mnogo teža od one koja je prevelika, osim što ne postoje zaista validne definicije koliko godina je razlika u godinama prevelika. 10 godina može značiti da skoro da nema kontakta ili da desetogodišnji brat ili sestra sa velikom radošću, radoznalošću i ljubavlju brine o malom potomstvu. U tom kontekstu važnije je da par planira sopstvenu porodicu na način da se kao roditelji dobro prilagode deci.

“Nije loše misliti da je odlaganje braće i sestara bolje za roditeljski stres, baš kao što je u redu da se pitanje dece „brzo” ostavi iza sebe kako bi imali više vremena za par”, kaže Schulte-Markvort i dodaje da isto važi za pitanje kada par želi da postane roditelji.

“Biološki rizik se povećava sa godinama, ali ne u tolikoj meri da bi se to savetovalo iz medicinske perspektive. Planiranje roditeljstva uvek treba da se zasniva na preuzimanju velike odgovornosti za sopstvene postupke”, kaže Schulte-Markvort.

Koje prednosti i mane imaju jedinci i braća i sestre iz perspektive razvojne psihologije?

U smislu razvojne psihologije, na pitanje koje prednosti i nedostatke ima status jedinca ili status brata ili sestre ne može se odgovoriti uopšteno: ne može se reći ni jedno ni drugo, što je naravno nezadovoljavajući odgovor. U principu, nikakva konstelacija nije preporučljiva, osim što bi trebalo da postoji dovoljna razlika u godinama između braće i sestara.

Osnivanje porodice podrazumeva mnogo emocionalnog i ekonomskog napora – i toga je važno da roditelji budu svesni, kaže strčnjak.

“Balansiranje između jedinog deteta i braće i sestara je emocionalno i to je dobra stvar. Važno je koliko dobro roditelji uspevaju da stvore okruženje pune ljubavi i bezbednosti u kome deca odrastaju. Bez obzira koliko ih ima ili bi trebalo da ihbude. Na kraju, vaše sopstvene vrednosti se računaju. Ako sam kao majka ili otac ubeđen da je bolje imati samo jedno dete, onda je to u redu, kao i želja da imam mnogo dece oko sebe. Većina roditelja, barem u našoj kulturi, odlučuje da želi da ima dvoje dece. Možda postoje dobri razlozi za to”, poručuje Schulte-Markvort


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: