Podeli vest

Dečji psiholog Branka Tišma pred polazak prvaka savetuje roditelje kako da prvi dan u školi ne postane stresan

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

škola
Foto: Pixabay

Sutra će u školu krenuti oko 65.000 prvaka, a polazak u prvi razred veći je stres za roditelje, nego za decu, jer su oni ti koji organizuju zajednički život, dok je za decu to radostan događaj, kaže dečji psiholog Branka Tišma.

Tišma savetuje roditelje da bi uoči sutrašnjeg dana, sa decom trebalo da prošetaju do škole, kako bi budući školarci videli gde je školsko dvorište i na koja vrata će sutra ući.

”Danas bi roditelji mogli da naprave i plan kako će izgledati sutrašnji dan, odnosno ko će sa detetom krenuti u školu, uz kratko upoznavanje deteta sa onim što ga čeka sutra”, rekla je Tišma za Tanjug.

Takođe, sutra bi ukućani trebalo da taj dan obeleže nekom svečanom atmosferom.

“Detetu bi valjalo reći i da će dan posle sutrašnjeg izgledati drugačije, da će duže ostati u školi i ko će doći po njega”, dodala je ona.

Savetuje da bi roditelji mogli sa decom da podele i lične uspomene iz školskih dana, jer vraćajući se u prošlost, u sve faze sopstvenog odrastanja, na neki način deci treba da pruže informacije kako mogu da rešavaju svoje probleme.

Roditelji bi detetu prvih dana trebalo da pruže podršku i da ga pitaju šta je lepo uradio učitelj ili druga deca.

Primećuje i da su danas roditelji isključivo okrenuti ka svom detetu i strahuju da ne bude povređeno, a iz potrebe da se dete zaštiti, ono se sprečava da gradi pozitivne odnose sa drugima.

Dodaje i da su deca danas sve nesamostalnija kada je u pitanju ishrana, pranje ruku… zbog čega ukazuje da dete treba podržati u samostalnosti, i reći mu da je polaskom u prvi razred – odraslo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: