Podeli vest

U pucnjavi u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar ubijeno je osmoro dece i jedan radnik obezbedjenja, Srbija je proglasila trodnevnu žalost.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

Šest đaka i nastavnica se sa prostrelnim ranama nalaze u Urgentnom centru, odnosno na klinici u Tiršovoj. Maloletni napadač i njegovi roditelji su privedeni. 

Načelnik Policijske uprave grada Beograda Veselin Milić je na konferenciji za medije rekao je da je Kosta K. (13) planirao unapred ovu pucnjavu, kao i da je imao i skicu škole i spisak dece koje je želeo da ubije.

Milić je na konferenciji za medije povodom pucnjave u OŠ Vladislav Ribnikar rekao da je osumnjičeni maloletnik pozvao policiju i obavestio da je pucao u više osoba, a motiv kako dodaje i dalje nije poznat.

Počinilac je odmah po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđenja D. V., nakon čega se okrenuo ka deci i A. B. koja je bila dežurna i ničim kriva sedela za stolom. B. A. je takođe stajala pored stola, S. N. koja je bila pored klavira, pucao je prema njima i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, gde je usput zamenio okvir, ušao je u učionicu i odmah sa vrata pucao ka učiteljici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, gde vadi okvir iz oružja, poziva policiju i nakon toga ga lišavamo slobode”, ispričao je načelnik beogradske policije Veselin Milić.

Milić je istako da je za 25 godina godina, koliko radi u MUP-u, bio na hiljade uviđaja, ali da je ovo nezapamćen zločin.

“Prema do sad prikljupljenim infomracijama osumnjičeni je mesec dana planirao ovaj zločin”, rekao je Milić i pokazao skicu koja je pronađena kod uhapšenog kao i spisak učenika.

Milić je dodao da je K.K. lice koje nema nikakve mentalne probleme.

Uhapšen otac trinaestogodišnjaka

U međuvremenu, otac trinaestogodišnjaka je uhapšen. Po nalogu Tužilaštva određeno mu je zadržavanje od 48 časova. Zbog osnovane sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv opšte sigurnosti biće prividen dežurnom tužiocu VJT. Za oba pištolja koja su pronađena na licu mesta otac je imao dozvole i bile su, prema infomracijama policije, u sefu pod šifrom. Privedena je i majka.

Pošto K. K. nije napunio 14 godina, prema važećem zakonu ne može krivično da odgovara.

U Srbiji proglašena trodnevna žalost

Vlada Srbije donela je odluku o trodnevnoj žalosti na teritoriji Srbije počev od petka 5. maja do nedelje 7. maja, objavio je ministar prosvete Branko Ružić.
On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije potvrdio da je nastava u školema za posle podne otkazana, a da će od sutra nastava počinjati minutom ćutanja u čast poginulih u školi Vladislav Ribnikar.

Otvorene linije za psihološku pomoć i podršku

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je u cilju podrške porodicama stradalih, nastavnicima i učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška, otvorio dve telefonske linije: 063 8681757 i 063 8682217.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: