Podeli vest

Novi podaci o broju turista na crnogorskom primorju pokazuju da Budva beleži ozbiljan pad turista, a razloga je kažu mnogo

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

crna gora
Foto: Bilten

Najnoviji podaci Nacionalne turističke organizacije Crne Gore pokazuju da u Budvi boravi oko 36,3 hiljade turista, što je gotovo 11 hiljada manje u odnosu na isti period prošle godine, kad ih je bilo 47,2 hiljade.

Sa druge strane, najviše turista je u Ulcinju, gde se na odmara skoro 37 hiljada turista, gotovo sedam hiljada više u odnosu na prošlu godinu.

Gde je problem sa turistima i Budvom?

Crnogorski portal Vijesti.me piše da je početni problem u neistinama, a da se na njega nadovezuje dugi niz drugih problema.

Za razliku od prethodne decenije kada su se nerijetko fingirali podaci o broju gostiju, odnosno brojke “pumpane” iako je u gradu bilo vidno manje turista, jer je to često bila politička direktiva kako bi se sezona predstavila što boljom, novo rukovodstvo TO Budve na čelu s Nemanjom Kuljačom odlučilo je da objavljuje realne podatke, pišu Vijesti

Turistička sezona ogolila je sve probleme s kojima se Budva suočava godinama, piše list, – od loše, praktično nepostojeće strategije razvoja turizma, nejasnog koncepta da li želi biti elitna ili destinacija masovnog turizma, grad provoda ili mesto za odmor, pa do toga da oslanjanje na pojedina tržišta, istočno i regionalno, ove godine puno košta.

Prema podacima Turističke organizacije Budve, kako ističe Kuljača, u Budvi ima oko 140 hotela, od kojih je više od polovine visoke kategorije – 4 i 5 zvjezdica, među kojima su hoteli sa kongresnim, SPA i velnes sadržajima, turistička naselja sa dječjim igralištima, otvorenim bazenima i zelenim oazama, ali i mali, boutique hoteli, koji su sve više traženi.

Hotelski smeštaj je takođe u problemu sa turistima, ali veći problem imaju vlasnici privatnog smeštaja u kome je oko 70% kapaciteta neiskorišćeno.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: