Podeli vest

Zahvaćene su skoro sve oblasti mozga, pokazuje nova studija. Šteta koju je prouzrokovao duvan očigledno se ne može popraviti. Koji su rizici povezani sa tim.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Činjenica da je pušenje štetno verovatno se proširila uprkos svim pokušajima duvanskog lobija da to umanji. Za one koji su više vizuelni tip, na svakoj kutiji cigareta nalaze se grafičke slike šoka. Tu se vide katranizirana pluća, pokvareni zubi i amputirane noge. Postoje upozorenja o brojnim bolestima, uključujući rak, srčani udar i neplodnost. Još jedna boljka, čije su dimenzije naučnici iz SAD upravo detaljnije izmerili, možda bi mogla da odvrati još više pušača od njihove opasne navike: pušenje izaziva smanjenje mozga.

Psihijatri i radiolozi sa Vašingtonskog univerziteta u Sent Luisu pokazuju u specijalizovanom časopisu „ Biološka psihijatrija : globalna otvorena nauka“ koliko su pušenje i veličina mozga blisko povezani. Tim Laure Bierut je koristio skup podataka UK Biobank i uključio je više od 32.000 odraslih osoba u studiju, čija je veličina mozga snimljena pomoću tehnika snimanja. Utvrđeno je da je veličina mozga onih ispitanika koji su redovno pušili bila manja od prosečne starosti.


14 odsto slučajeva Alchajmerove bolesti je zbog pušenja

„Do nedavno, naučnici su imali tendenciju da previđaju ili zanemaruju efekte pušenja na mozak“, rekao je Bierut u saopštenju za javnost. „To je bilo i zato što smo se koncentrisali na strašna oštećenja srca i pluća. Ali što su se bliže ispitivale posledice po centralni nervni sistem, to je jasnije postajalo jasnije koliko je pušenje loše za mozak. Organ za razmišljanje prerano stari, a to povećava rizik da pušači pate od kognitivnih oštećenja ili da razviju demenciju u ranom uzrastu.

Istraživački tim je dalje otkrio da postoji jasan odnos doza-odgovor. Što se više kutija cigareta potroši godišnje i tokom čitave pušačke karijere, to je mozak manji. „To zvuči loše, i to je loše“, kaže Bierut. „Obim mozga se ionako smanjuje sa starenjem. Ovo je važna tačka u društvu koje stari, jer se starost i pušenje međusobno dopunjuju kao faktori rizika za demenciju. Istraživači pripisuju oko 14 odsto svih Alchajmerovih bolesti širom sveta konzumiranju cigareta.

Prema studiji, skoro sve oblasti mozga kod pušača su pogođene procesima skupljanja, kako bele tako i sive materije, čak i ako je ova druga bila teže pogođena. Oštećenje je bilo posebno izraženo u kori velikog mozga i hipokampusu. Ova dva regiona su posebno odgovorna za kognitivne performanse kao što su jezik, apstraktno mišljenje i pamćenje. Šupljine u mozgu poznate kao komore takođe su bile veće kod pušača nego kod nepušača.


Pad mase mozga je očigledno nepovratan

Najmanje dva mehanizma su mogući uzroci smanjenja mozga. S jedne strane, nikotin i mnoge druge supstance sadržane u duvanskim proizvodima deluju kao ćelijski toksini koji štetno deluju na zaštitnu barijeru krvno-moždane barijere. Kao rezultat toga, moždano tkivo može biti direktno napadnuto. S druge strane, sastojci cigareta i drugih duvanskih proizvoda smanjuju protok krvi u cerebralnim arterijama i doprinose bržem kalcifikovanju krvnih sudova. Ovo oštećenje se akumulira i ubrzava gubitak zapremine u mozgu.

Očigledno je pad moždane mase nepovratan, jer čak i ljudi koji su prestali da puše pre mnogo godina imaju manji mozak od onih koji nikada nisu pušili. Dobra vest je da pad ne napreduje dalje kada zavisnici prestanu da koriste duvan. Međutim, mozak se ne vraća u prvobitnu veličinu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: