Lideri Evropske unije su Ukrajini i Moldaviji dodelili najavljivani status zvaničnih kandidata za pridruživanje evropskom bloku

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

eu status ukrajina
Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Kandidatura je hrabar geopolitički korak koji su Kijev i sama EU pozdravili kao “istorijski trenutak”, preneo je Rojters.

Iako bi Ukrajini moglo biti potrebno više od jedne decenije da se konačno pridruži bloku, odluka da se ona zvanično prihvati kao kandidat simbol je namere EU da dopre duboko u bivši Sovjetski Savez, navela je agencija.

“Danas je početak dugačkog puta koji ćemo ići zajedno. Ukrajinski naord pripada evropskoj porodici, Budućost Ukrajine je u EU. Zajedno podržavamo mir”, napisao je šef diplomatije EU Žosep Borelj na Tviteru.

I predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je na Tviteru da je u pitanju istorijski trenutak.

“Ovo je ključni korak na vašem putu ka EU. Čestitam Volodomiru Zelenskom i Maji Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućost”, poručio je Mišel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, takođe, je čestala liderima Ukrajine, Moldavije, ali i Gruzije koja je dobila evrospku perspektivu.

“Vaše zemlje su deo evrospke porodice, a današnja odluka lidera to potvrđuje”, poručila je Lajen na Tviteru.

Ona je izjavila novinarima na marginama samita EU u Briselu da je uverena da će Ukrajina i Moldavija krenuti što je brže moguće u sprovođenje neophodnih reformi.

“Nema boljeg znaka nade za građane Ukrajine, Moldavije i Gruzije u ovim teškim vremenima”, kazala je ona, dodajući da još uvek treba da urade domaći zadatak.

“Duboko sam uverena da naša odluka koju smo danas doneli jača sve nas. Ona jača Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju pred ruskom agresijom”, istakla je ona.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je potez Evropske unije da prihvati njegovu zemlju za kandidata za članstvo i nazvao to jedinstvenim i istorijskim trenutkom u odnosima sa 27-članim blokom.

“Budućnost Ukrajine je u EU”, napisao je on na Tviteru.

Predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je da je potez Evropske unije da dodeli status kandidata njenoj zemlji istorijski dan.

Ona je dodala da je pred Moldavijom težak put, koji će zahtevati mnogo rada i truda.

U objavi na Fejsbuku, ona je navela da će članstvo u EU doneti više blagostanja, više mogućnosti i više reda u toj maloj zemlji, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije.

EU lideri nastavili su sastanak večerom u Briselu. Kao teme najavljeni su dalja podrška Ukrajini u ratu sa Rusijom, odnosima sa Turskom, kao i razmena mišljenja o predlogu francuskog predsednika, Emanuela Makrona, o formiranju evropske političke zajednice.

Petak, drugi dan samita EU, tradicionalno će biti posvećen razgovorima o evrozoni, a liderima EU će se u Briselu priključiti i predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard i predsedavajući Evrogrupe Paskal Donahju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: