Podeli vest

Afrički kontinent postaje novi centar moći i svi će morati da uzmu u obzir tu objektivnu realnost, izjavio je danas u Sankt Peterburgu ruski predsednik Vladimir Putin.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Taanjug/Alexey Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

On je na drugom samitu “Rusija-Afrika” istakao da politička i ekonomska uloga afričkog kontinenta raste eksponencijalno. Putin je istakao da Rusija poštuje planove Afrike za rešavanje konflikta u Ukrajini, jer je to akutni problem i Moskva ne izbegava da razgovara o tom pitanju, prenose RIA Novosti.

“Uzmimo, na primer, inicijativu jednog broja afričkih država za rešavanje ukrajinske krize. Ovo je akutni problem, ne izbegavamo da ga razmotrimo. Ovo samo po sebi mnogo govori, jer su ranije bilo kakve posredničke misije bile monopol isključivo zemalja sa takozvanom razvijenom demokratijom. Sada nije tako, sada je Afrika spremna da pomogne u rešavanju problema koji su, čini se, van zone njenih primarnih interesa. Poštujemo vaše inicijative i pažljivo ih razmatramo”, rekao je Putin.

Dodao je da Ruska Federacija nudi pomoć u rešavanju sukoba na afričkom kontinentu i da je spremna da nastavi obuku vojnog osoblja i pripadnika agencija za sprovođenje zakona u ruskim specijalizovanim obrazovnim institucijama.

Putin je takođe rekao da će Rusija uvek biti odgovoran snabdevač poljoprivrednim proizvodima i to besplatno svim zemljama kojima je to potrebno.

Naveo je da Moskva planira da poveća diplomatsko prisustvo na kontinentu i da je spremna da obnovi i otvori nova diplomatska predstavništva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SAUTEMTON U PREMIJER LIGI !

Fudbaleri Sautemptona posle samo jedne sezone vratili su se u Premijer ligu Engleske, pošto su danas u finalu baraža “Čempionšipa”…