Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin se na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom pozvao na odluku Međunarodnog suda o Kosovu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

putin
Foto: Shutterstock

Predsednik Rusije Vladimir Putin podsetio je na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom da su samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna Republika postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, koju su, kako je rekao, svi podržali.

“Lično sam pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu. Dobro se sećam odluke međunarodnog suda, koja kaže da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje, određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu da proglasi suverenitet centralnim vlastima zemlje. To je rečeno za Kosovo, a ovo je odluka međunarodnog suda. I ovu odluku su svi podržali“, rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

On je dodao da DNR i LNR imaju isto pravo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti “jer je presedan stvoren“.

Putin se u februaru, posle vanrednog sastanka Saveta bezbednosti, obratio građanima Ruske Federacije i izjavio da smatra da je neophodno doneti odluku o momentalnom priznavanju suvereniteta LNR i DNR. Nakon što je potpisao ukaze o priznavanju LNR i DNR, Putin je naložio da Oružane snage Ruske Federacije obezbede održavanje mira u DNR i LNR.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: