O Petru Velikom i dalje postoje sporenja, ali nemoguće je ne priznati da je upravo pod njegovim vođstvom Rusija postala jaka i svetska sila, rekao je Putin.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

putin
Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin, na današnjoj ceremoniji uručivanja državnih priznanja u Kremlju povodom praznika Dana Rusije, poručio je da su reforme koje je sproveo ruski imperator Petar Veliki bile osnov za razvoj Rusije i pretvorile su zemlju u jednu od najvećih država na svetu.

Putin je podsetio da se ove godine obeležava 350 godina od rođenja Petra Velikog.

“Sa punim pravom ga zovu veliki reformator, uspeo je da sprovede ogromne promene praktično u svim sferama života. Pre svega u državnoj upravi, ekonomskom razvoju, stvaranju moćnih i nepobedivih armija i flota. Za to vreme je napravljen i ogroman napredak u obrazovanju, prosveti, zdravstvu i kulturi“, kazao je Putin, prenosi Sputnjik.

Kako je rekao, o Petru Velikom i dalje postoje sporenja, ali nemoguće je ne priznati da je upravo pod njegovim vođstvom Rusija postala jaka i svetska sila.

“Danas mu mi odajemo priznanje, jer je bio neverovatna ličnost, jer je sprovodio sve što je zamislio dosledno i uporno”, kazao je Putin.

Osvrnuo se i na svoje pretke, rekavši da su oni bili prvenstveno seljaci, a potom i radnici.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: