Podeli vest

Nakon što je Fajnenšl tajms objvio veliku priču o Fortanovi i pomenuo da je moguća propast Agrokokra bila tema bivše hrvatske predsednice sa ruskim kolegom Vladimirom putinom, oglasila se Kolinda Grabar Kitarović i potvrdila.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

putin s
Foto: Shutterstock

Ona je za zagrebački Jutarnji list rekla da Agrokor jeste bila tema u razgovoru sa Putinom u Sočiju i da je, kako kaže, ruskom kolegi objašnjavala da Hrvatska ne želi da nacionalizuje kompaniju. Grabar Kitarović se u oktobru 2017. zvanično sastala sa Putinom u crnomorskom letovalištu Sočiju.

Putin je, piše list, tada na zajedničkoj preš konferenciji spomenuo Agrokor, rekavši “da na hrvatskom tržištu uspešno deluju ruske banke” i da “Sberbank zajedno s VTB učestvuje u programu finansijskog ozdravljenja Agrokora”.

Fajnenšl tajms u svom tekstu piše da je Putin na sastanku sa Grabar Kitarović bio besan i da je hteo da izvuče novac iz Agrokora, a bivša hrvatska predsednica tvrdi da to nije tačno.

“Ne, Putin na sastanku nije bio besan. Ponašao se odmereno. Agrokor je bio glavna tema naših razgovora, a Gref (izvršni direktor Sberbanka) je došao s njim u Soči i detaljno ga brifovao informacijama koje su očito bile netačne. Putinu sam objasnila da Hrvatska nije i ne želi da nacionalizuje Agrokor i detaljno objasnila stanje. Po povratku u Hrvatsku, zajedno sa savetnikom za gospodarstvo napravili smo detaljnu promemoriju i poslali je ruskoj strani kako ne bi bilo nedoumica”, kaže Grabar Kitarović.

U Soči su, kaže, došli bez znanja koliki je nivo nepoznavanja situacije u Agrokoru.

“Kada smo došli u Soči i krenuli da razgovaramo o Agrokoru, shvatili smo da je Putin dobio informaciju da je Agrokor nacionalizovan. Pretila je mogućnost tužbe i dugog spora, kojim bi se izgubilo dragoceno vreme za restrukturiranje kompanije. Zato je bilo bitno da mu pojasnimo stvarno stanje”, navela je Grabar Kitarović.

Međutim, detaljnije o razgovorima za ručkom u Sočiju nije htela da govori, dok neslužbeni izvori iz njene delegacije kažu kako je Gref doista došao na taj ručak s namerom da iznese svoju stranu priče.

Navodno su pogrešne informacije o nacionalizaciji Agrokora dobili iz austrijske podružnice Sberbanka.

Za ručkom je, kažu izvori, tražio da mu se da reč i da iznese svoju stranu priče i od Putina je za to dobio dva miuta.

“Putin nije bio besan, niti je tražio da se izvuče novac. Upravo suprotno. Davao je podsticaj da se kroz pregovore nađe rešenje za probleme u kojima se Agrokor našao”, rekao je izvor Jutarnjeg iz hrvatske delegacije.

I on je začuđen da u Moskvi nisu znali šta se događa, odnosno da su bili pogrešno brifovani, zbog čega su im onda u toj promemoriji slali i članke iz Lex Agrokor iz kojih je bilo jasno da kompanija nije nacionalizirana i da ruske banke drže 49 posto vlasništva.

Fajnenšl tajms piše da je to bio jedini put da se ruski predsednik Vladimir Putin uključio u pregovore oko Agrokora. Grabar-Kitarović ga je posetila u crnomorskom letovalištu Sočiju i požalila se na tešku situaciju u Agrokoru, tvrdi osoba upućena u te događaje za FT. Uhvaćen nesvestan, Putin je bio besan što je Sberbank tako zaglibio u Hrvatskoj i tražio je da izvuče svoj novac, tvrdi osoba bliska banci, prenosi zagrebački dnevnik.

Putinov portparol Dmitri Peskov odbio je da komentariše rekavši da je reč o “komercijalnim pitanjima”. Većinski vlasnik Agrokora nakon restrukturiranja, s 42 posto udela, postao je ruski Sberbank, dok je druga ruska banka, VTB, držala sedam posto.

Hrvatska vlada bila je duboko upletena u celi slučaj, a direktori i političari putovali su između Zagreba i Moskve kako bi pregovarali s ruskim zvaničnicima, naveo je, između ostalog, Fajnenšal tajms u opširnom tekstu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: