Podeli vest

U vojsku Ruske Federacije sada se mogu prijaviti i stariji od 40 godina

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

putin
Foto: Shutterstock

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se koji omogućava osobama starijim od 40 godina da se prijave u vojsku Ruske Federacije.

Rusija je ukinula starosnu granicu za profesionalne vojnike, otvarajući mogućnost da regrutuje više civilnih stručnjaka, uključujući medicinare, inženjere i specijaliste za vojne operacije i komunikacije za sukob u Ukrajini, navodi BBC.

Ranije su ruskoj vojsci mogli pristupiti ruski državljani od 18 do 40 godina starosti i strani državljani od 18 do 30 godina.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je izjavio da regruti koji su ovog proleća stupili u vojsku neće biti poslati ni na jedno ratište.

Regrutacija u Rusiji, koja datira još iz carskih vremena, obavezuje muškarce od 18 do 27 godina da služe godinu dana u vojsci.

Rusija sada ima više od 400.000 profesionalnih vojnika u aktivnim oružanim snagama koje ukupno broje 900.000 vojnika, a može da mobiliše oko dva miliona rezervista, navodi BBC.

Ukrajinska vojska je mnogo manja – procenjuje se da ima 200.000 aktivnih vojnika i 900.000 rezervista, iako je povećala taj broj masovnom mobilizacijom.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: