Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se zabranjuje upotrebe stranih reči, sa izuzetkom onih koje nemaju analoga u ruskom jeziku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Putin
Foto: Pixabay

Prema dokumentu objavljenom na zvaničnom sajtu za pravne informacije, Zakon obezbeđuje status ruskog jezika kao državnog jezika širom Rusije i “uspostavlja kontrolu nad načinom na koji zvaničnici i stanovništvo poštuju norme savremenog ruskog književnog jezika”.

U dokumentu su navedeni novi pojmovi, kao što su normativni rečnici, normativne gramatike i normativne referentne knjige, koji određuju norme savremenog ruskog književnog jezika. Kako prenosi Izvestija, u slučajevima kada se kao državni jezik koristi ruski nije dozvoljena upotreba reči i izraza koji ne odgovaraju književnim normama.

To se posebno odnosi na sve oblike opscenog jezika.

Takođe nije dozvoljeno koristiti strane reči ako imaju uobičajene analoge na ruskom jeziku, a lista izuzetaka koji nemaju uobičajene analoge u ruskom jeziku naći će se u standardnim rečnicima.

Zakon precizira spisak oblasti u kojima se ruski jezik mora koristiti kao državni, među kojima su informacije za potrošače i korisnike usluga, kao i za obrazovne, državne i opštinske informacione sisteme.

Zakon o ograničavanju upotrebe stranih reči u ruskom jeziku Državna duma je usvojila 16. februara. Prethodno je Putin 25. januara u osnove državne kulturne politike zemlje uvrstio borbu protiv nepristojnih reči i prekomerne upotrebe stranog rečnika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…