Podeli vest

Inspekcija Ministarstva turizma trenutno je u turističkoj agenciji Barcino Tours na čiji je radu stiglo mnogo pritužbi građana poslednjih dana, potvrđeno je RTS-u.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Putovanje
Foto: Shutterstock

Otkazivanja aranžmana u zadnjem momentu, putnici koji ostaju bez letovanja i novca i situacija u kojoj se niko iz agencije ne javlja na telefon ponovo su aktuelni. Ovoga puta za takvo stanje izgleda da je izgleda da je odgovorna  agencija Barcino Tours.

Nezadovoljni putnici koji su aranžmane uplatili u turističkoj agenciji “Barcino” u nadi da će im novac biti vraćen, prvo su se obraćali samoj agenciji, a nakon toga Udruženju potrošača “Efektiva” i turističkoj inspekciji.

Udruženje potrošača “Efektiva” na svojim društvenim mrežama upozorava građane i otkriva šta se dešava sa ovom agencijom.

“Ljudi, konstanto dobijamo žalbe na Barcino Tours agenciju. Naplate aranžman, otkažu ga, a pare ne vraćaju ili pošalju putnike, a na destinaciji čeka ljuti Grk kome nisu platili smeštaj. Na APR-u stoji da im je polisa osiguranja istekla 1. oktobra. Vodite računa, ne uplaćujte aranžmane kod njih!”, poručili su iz Efektive.

Iz “Efektive” su postavljali pitanje da li je istekla licenca ove organizacije.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija – JUTA Aleksandar Seničić rekao je za RTS da svaka turistička agencija mora da ima polisu osiguranja kako bi mogla da radi.

“Velikom broju agencija su istekle polise osiguranja 1. oktobra, pa i ovoj agenciji, obzirom da se one obnavljaju 1. oktobra svake godine i to nije ništa novo. Prvog oktobra je isteklo sigurno sedamdesetak tih polisa. Agencije su bile dužne da pre tog roka pribave novu polisu”, istakao je Seničić.

Dodao je da je agencija “Barcino”, koja nije članica Jute, obnovila polisu, ali i napomenuo da to nije od presudnog značaja, pošto se polisa odnosi na trenutak uplate turističkog aranžmana.

“Svi oni koji su uplatili svoje novac, a čuli smo da ih ima dosta, ukoliko dođe do proglašenja insolventnosti ili propadanja turističke agencije, oni će moći kod osiguravača uz urednu dokumentaciju, i zato stalno pominjemo kada uplaćujete turističke aranžmane, da osim ugovora o putovanju dobijete takozvanu garanciju putovanja”, naveo je Seničić.

Ko isplaćuje novac kada inspekcija obustavi rad agencije

Istakao je da turistička inspekcija ima mogućnost da obustavi rad, a da se novac putnicima, u slučaju da agencija nema sredstava, isplaćuje iz polise osiguranja koja se otvara.

“Ja zaista ne znam dokle su došli, znam da je sezona završena, da to ne može svakako biti nekakav veliki problem sa velikim brojem ljudi. Ono što znam od kolega koji su bili uključeni u ovu priču, jeste da postoji jedan deo putnika koji nije dobio novac za veće otkazane aranžmane, ali da se ti povraćaji sukcesivno dešavaju. Dokle će to biti, to će turistička inspekcija morati da ispitati do kraja”, rekao je Seničić.

Booking već mesecima ne isplaćuje novac hotelima i drugim partnerima

Uz problem sa domaćom agencijom Barcino Tours turisti koji rezervišu preko sajta Booking.com takođe bi mogli da se nađu u problemu.Naime, sajt za rezervaciju smeštaja “Booking.com” već mesecima ne isplaćuje novac mnogim hotelima i drugim partnerima širom sveta zbog, kako se navodi, “tehničkog problema”, piše Gardijan.

Najviše problema imaju partneri portala na Tajlandu, u Indoneziji i Evropi, a ovu informaciju potvrdili su brojni hotelijeri iz Hrvatske.

Standardna procedura na ovom sajtu izgleda tako što korisnik rezerviše sobu preko portala i odluči se da plati unapred, nakon čega sajt preuzima taj novac i prosleđuje ga hotelu bez provizije.

Međutim, partneri Bookinga prijavljuju probleme sa uplatama od jula, a neki od njih su naveli da im uplate nisu stizale ni mnogo meseci ranije, iako je portal redovno primao uplate od korisnika.

“Booking Group” je u avgustu prijavio ukupan prihod od 5,5 milijardi dolara i profit od 1,3 milijarde dolara za drugi kvartal 2023. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: