Ruski sud osudio je četvoricu Jehovinih svedoka na po sedam godina zatvora nakon što ih je proglasio krivim za koordinaciju ekstremističkih aktivnosti, saopštio je portparol te verske grupe.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lisice

Ruski Vrhovni sud proglasio je Jehovine svedoke “ekstremistima” još 2017. godine, zabranivši tu grupu i likvidirajući njenih skoro 400 ogranaka širom zemlje.

Evropski sud za ljudska prava presudio je 2022. da je zabrana nezakonita, prenosi Rojters.

Od tada su se racije, ispitivanja i zatvaranja sledbenika redovno dešavali u Rusiji, koja je brojala oko 175.000 aktivnih vernika u vreme zabrane, navodi se na ruskom sajtu grupe.

“Rusija nastavlja da besramno koristi svoje antiekstremističko zakonodavstvo kako bi zabranila, zatvorila, a povremeno tukla i mučila Jehovine svedoke”, rekao je portparol Jarod Lopes za Rojters putem e-pošte.

Oko 790 članova grupe je krivično optuženo ili je pod istragom zbog svoje vere, a 147 ih je osuđeno prošle godine, rekao je Lopes.

“Pravni sistem Rusije postao je katedrala ekstremizma”, rekao je on.

Verskim životom u Rusiji dominira pravoslavna crkva, koju podržava predsednik Vladimir Putin. Neki pravoslavni autoriteti smatraju Jehovine svedoke za “totalitarnu sektu”, navodi britanska agencija.

Šestomesečno suđenje četvorici muškaraca u Samari, gradu na jugozapadu Rusije završeno je osuđujućim presudama na po sedam godina zatvora za svakog optuženog.

Muškarci, Aram Danijelijan, Denis Kuzjanin, Sergej Polosenko i Nikolaj Vasiljev, optuženi su na osnovu skrivenih snimaka bogosluženja i ličnih razgovora o njihovoj veri, kao i elektronskih dokaza za koje je Lopes rekao da su ih ubacili u kompjuter koji pripada optuženom od strane “tehničkih specijalista FSB” prilikom pretresa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: