Podeli vest

Ruski sud osudio je četvoricu Jehovinih svedoka na po sedam godina zatvora nakon što ih je proglasio krivim za koordinaciju ekstremističkih aktivnosti, saopštio je portparol te verske grupe.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lisice

Ruski Vrhovni sud proglasio je Jehovine svedoke “ekstremistima” još 2017. godine, zabranivši tu grupu i likvidirajući njenih skoro 400 ogranaka širom zemlje.

Evropski sud za ljudska prava presudio je 2022. da je zabrana nezakonita, prenosi Rojters.

Od tada su se racije, ispitivanja i zatvaranja sledbenika redovno dešavali u Rusiji, koja je brojala oko 175.000 aktivnih vernika u vreme zabrane, navodi se na ruskom sajtu grupe.

“Rusija nastavlja da besramno koristi svoje antiekstremističko zakonodavstvo kako bi zabranila, zatvorila, a povremeno tukla i mučila Jehovine svedoke”, rekao je portparol Jarod Lopes za Rojters putem e-pošte.

Oko 790 članova grupe je krivično optuženo ili je pod istragom zbog svoje vere, a 147 ih je osuđeno prošle godine, rekao je Lopes.

“Pravni sistem Rusije postao je katedrala ekstremizma”, rekao je on.

Verskim životom u Rusiji dominira pravoslavna crkva, koju podržava predsednik Vladimir Putin. Neki pravoslavni autoriteti smatraju Jehovine svedoke za “totalitarnu sektu”, navodi britanska agencija.

Šestomesečno suđenje četvorici muškaraca u Samari, gradu na jugozapadu Rusije završeno je osuđujućim presudama na po sedam godina zatvora za svakog optuženog.

Muškarci, Aram Danijelijan, Denis Kuzjanin, Sergej Polosenko i Nikolaj Vasiljev, optuženi su na osnovu skrivenih snimaka bogosluženja i ličnih razgovora o njihovoj veri, kao i elektronskih dokaza za koje je Lopes rekao da su ih ubacili u kompjuter koji pripada optuženom od strane “tehničkih specijalista FSB” prilikom pretresa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: