Bugarski predsednik Rumen Radev izjavio je danas da neće prihvatiti da vlada pretvori Bugarsku u neograničenog donatora za rat u Ukrajini “do konačne pobede”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Valentina Petrova (STR)/Tanjug

“Onima koji su pripremili i prihvatili ovu poziciju nije jasno šta znači konačna pobeda – kako će se ona ostvariti, koliko će nas koštati u smislu vremena, novca, resursa i pre svega rizika, jer sa svakim danom rizik od ovog rata za nas raste. Duboko sumnjam da li im je jasno šta znači za samu Ukrajinu da se bori do konačne pobede i šta će ukrajinskim Oružanim snagama, vojnom osoblju, od same infrastrukture i privrede zemlje ostati za ovu dugoročnu pobedu”, istakao je Radev.

On je podsetio da je danas u bugarskom parlamentu održano važno saslušanje u vezi sa nacionalnim okvirnim stavovima za predstojeći samit NATO-a u Vašingtonu.

Radev je poručio da bugarska vlada duguje objašnjenje ne samo narodnim predstavnicima, već svim bugarskim građanima o tome koje obaveze preuzima u njihovo ime za rat u Ukrajini, prenosi BTA.

“Ne slažem se sa opredeljenjem za konkretnu finansijsku pomoć koja nikako nije mala i za naoružavanje Ukrajine, kao ni sa obavezom da obezbedimo oružje iz arsenala bugarske vojske pre nego što dobijemo zamenske uzorke… Zato nikada nisam stajao iza neadekvatnih i beskičmenih pozicija, zato sam odbio da idem da branim takvu poziciju”, rekao je Radev, koji krajem prošlog meseca nije prihvatio predlog Saveta ministara da predvodi bugarsku delegaciju i učestvuje na sastanku šefova država i vlada u Vašingtonu.

On je istakao da insistira na modernizaciji bugarske vojske, na jačanju kapaciteta nacionalne odbrane i na povećanju kompatibilnosti sa saveznicima iz NATO-a.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: