Podeli vest

Kada je u pitanju struja Mihajlović je istakla da Srbija ne proizvodi dovoljno struje za svoje potrebe i da je uvozi, kao i da će veće količine biti potrebne tokom zime.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlovic zorana
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da vlada radi sve kako bi ublažila krizu u energetskom sektoru, ali da i pored toga struje i uglja nema dovoljno, dok su cene i izvoz peleta ograničeni.

Ona je istakla da sitacija nije jednostavna jer se naša zemlja pored globalne energetske krize suočava i sa sušama i nestašicom hrane u svetu, ali da je vlada blagovremeno donosila mere kako bi bilo dovoljno novca da se uvoze energenti iz drugih zemalja.

“Vlada Srbije vodi energetsku politiku zahvaljujući novcu iz budzeta”, rekla je Mihajlović za TV Prva.

Kada je u pitanju struja Mihajlović je istakla da Srbija ne proizvodi dovoljno struje za svoje potrebe i da je uvozi, kao i da će veće količine biti potrebne tokom zime.

“Uvoz struje se trenutno razlikuje od dana do dana, a zavisi upravo od hidrologije, preključe je to bilo 12 odsto, juče negde oko pet ili šest odsto i u toku leta mi se krećemo negde između četiri i po i 13 odsto. Još uvek nismo u zimi i još uvek potrošnja nije kao tokom zime. Naša najveća potrošnja je tokom decembra i januara”, navela je Mihajlović.

Na pitanje koliko će striuja poskupeti, Mihajlovićeva je navela da će povećanje biti 6,5 odsto, a da će računi građana biti uvećani u proseku od 280 do 340 dinara.

Prema rečima Mihajlović, gas u zemlji je obezbeđen što ugovorom sa Rusijom, što skladištem u Mađarskoj.

Istkla je da u srpskom delu Banatskog Dvora gasa ima za blizu 50 dana – pet miliona metara kubnih gasa može da se istače dnevno, a u ruskom delu ima zaliha gasa za 29 dana.

Najavila je da će gasni konektor ka Dimitrovgradu biti izgrađenu u septembru naredne godine, kao i da Srbija radi na alternativnim putevima da dođe do gasa preko Albanije i iz Azerbejdzana.

Kada je u pitanju palet, ministarka je kazala da je država ograničila izvoz i cene ovog energenta, kako građani zbog nestašice ne bi prelazili da se greju na struju u toku zime.

Najvila je da cena pelata neće prelaziti 320 evra po toni i da će policija i vojska pomoći Srbija šumama da se iseče dovoljna količina sirovog drveta za proizvodnju peleta.

Mihajlović je rekla da očekuje da sa svim merama koje je država donela početkom septembra na tržištu budu dovoljne količine peleta.

“To je važno kako bi blizu 900.000 domaćinstava koja za grejanje koriste pelet ili ogrevno drvo ne bi prelazili na grejanje na struju, što bi bio udar na energetski bilans. Sigurno je bilo i određenih špekulativnih radnji i povećane potražnje, ali osnovni problem je bio što „Srbijašume“ nisu adekvatnom dinamikom isporučivale drvo pelatarima, ali smo doneli mere i za zabranu izvoza i ograničili cene peleta na 320 evra po toni, a pomoći će i policija i vojska da se raskrči gde je potrebno, da se otčepe uska grla u seči drveta koja postoje”, rekla je Mihajlović.

Povodom najave da će Ministarstvo predati tužilaštvu u Nišu krivičnu prijavu zbog nesreće u rudniku “Soko”, Mihajlović je rekla da je Ministarstvo sačekalo da Osnovno tužilaštvo u Aleksincu kaže svoj stav, ali da se iz svih informacija kojima se raspolaže ne može reći da je to dovol?no.

“Imamo određene informacije da nije postojalo odobrenje ili da su neke dopunske stvari rađene bez odobrenja, i o tome govore podaci, papiri, audio-zapisi. Želimo da tužilaštvo u Nišu još jednom sve pogleda, jer smatramo da odgovornosti sigurno ima, i da imamo obavezu i prema deci koja su ostala bez svojih roditelja i prema ženama koje su čekale mrtva tela svojih muževa da znaju šta se dogodilo u rudniku”, rekla je Mihajlović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: