Podeli vest

Prof. dr Radovan Radovanović sa Kriminalističko-policijskog univerziteta kaže da je od 11. marta stiglo na stotine lažnih dojava, ali i da se nazire kraj

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

policija
Foto: Pixabay/ilustracija

Prof. dr Radovan Radovanović sa Kriminalističko-policijskog univerziteta kaže da se može očekivati kraj dojavama o postavljenim bombama iza kojih, kako smatra, stoji organizovana akcija i da će se pokazati da li je reč o organizaciji ili grupi pojedinaca veštih u sajber prostoru.

Radovanović je rekao da sve slučajeve dojava treba rešavati mudro i biti operativan kroz antiterorističko delovanje i bezbednosnu kulturu.

”Verujem da je reč o organizovanoj akciji, ali da li je u pitanju neka organizacija ili grupa pojedinaca veštih u sajber prostoru, videćemo. Verujem da će u narednih nekoliko dana stvari biti jasnije”, rekao je Radovanović za K1 televiziju, dodajući da mu nije jasno koji je motiv iza tolikih lažnih dojava o bombama.

Radovanović je istakao da ne očekuje veće posledice lažnih dojava, ali da se moraju shvatiti kao važna pouka za, kako je naveo, čvršće sadejstvo izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

Naveo je da su sve dojave stoprocentno bile lažne i da kontradiverzione jedinice nisu ništa pronašle i istakao da koliko god da imamo KD jedinica, na toliki broj dojava o bombama ne može se istovremeno odgovoriti.

”Potrebno je dva sata za jedan rutunski pregled koji nije previše detaljan. Pregled podrazumeva blokadu prostora, evakuaciju, pregled delova sistema i prostora koji obezbeđuju vitalnost kao što su kotlarnice i energetski sistem, potom prostorije koje koristi veći broj ljudi, zatim ormari, fioke…”, objasnio je Radovanović.

Ukazao je i da postoje protokoli i da se uvek postupa u skladu sa procedurom koju nameće odgovorno lice za svaku ustanovu.

”U slučaju škola, to je direktor koji pravilnikom o radu mora da predvidi i te vanredne situacije. Pravilnici moraju biti usklađeni sa zakonom i moraju podrazumevati nepaničan pristup””, ukazao je Radovanović.

Naveo je i da je Služba za borbu protiv terorizma u okviru UKP-a aktivirala sve resurse, kontaktirala Europol i Interpol, i tražila pomoć kolega iz inostranstva putem međunarodne pravne pomoći ističući da bi međunarodna politička saradnja trebalo da pomogne u brzini rešavanja tog problema.

Naveo je da je od 11. marta iz inostranstva stiglo stotine pretećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mestima, a da su lažne dojave slali i građani Srbije.

Kako je rekao, uhapšene su dve osobe, a protiv šest maloletnika podnete su krivične prijave.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: