Podeli vest

Polemika oko porekla rakete koja je pala u Poljsku prvi put je pokazala raskol između zapada i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

zelenski
Foto: Shutterstock

Raketa koja je pala u Poljsku, kada su poginule dve osobe, prvi put je na dve različite strane stavila ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i zapad, a pre svega ameriku

Predsednik SAD Džozef Bajdeno osporio je izjavu Volodimira Zelenskog da raketa koja je pala u Poljsku nije ukrajinskog porekla.

„To nije dokaz“, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući po povratku sa putovanja po Aziji, preneo je Rojters.

Zelenski je dan ranije rekao da je uveren da eksplozija u kojoj su stradale dve osobe u Poljskoj nije izazvala raketa iz Ukrajine.

“Nemam dilemu, to nije naš projektil”, rekao je Zelenski ukrajinskim medijima, prenosi Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je istraga o padu rakete na teritoriju Poljske u toku, ali da preliminarna analiza “sugeriše da je incident verovatno izazvala ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane”.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare precizirao da je u pitanju verovatno raketa “ispaljena u cilju odbrane ukrajinske teritorije od ruskih napada krstarećim raketama”.

Kolumnista Karli Olson u članku NJujork tajmsa ocenio je da je neslaganja oko procene raketnog incidenta u Poljskoj dovelo do raskola između ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i Zapada, .

“Ovo je redak primer javne polemike između Ukrajine i njenih saveznika, uključujući Vašington”navodi se u tekstu.

Finansijska podrška Ukrajini se ipak nastavlja

Ipak, komesar Evropske unije za trgovinu Valdis Dombrovskis juče je tokom posete Kijevu preneo Ukrajini nedvosmislenu podršku EU, računajući i 18 milijardi evra u skorije vreme.

Dombrovskis, jedan od tri izvršna potpredsednika u EU, tokom razgovora s predsednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom, rekao da je razgovarao o narednim koracima za pružanje makrofinansijske pomoći Kijevu ove godine i bližoj integraciji Ukrajine sa unutrašnjim tržištem Evropske unije, preneo je Rojters.

Premijer Šmihal potvrdio je da Kijev očekuje da će sledeće nedelje u sklopu finansiranja EU dobiti 2,5 milijardi evra i dodao da Ukrajina računa na prva sredstva u okviru programa EU plus makrofinansijske pomoći od 18 milijardi evra u januaru.

Ostaje pitanje da li će se ovaj raskol između Ukrajine i zapada produbiti, a analitičari već postavljaju pitanje šta će se dogoditi ukoliko se to odrazi i na finansijsku podršku zapada Ukrajini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: