Podeli vest

Američka ekonomija beleži rast od 2,9 odsto u poslednjem kvartalu uprkos strahu od recesije i visokim kamatnim stopama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Shutterstock

Američka ekonomija porasla je od oktobra do decembra 2,9 odsto i na kraju 2022. bila je u usponu, uprkos strahu od recesije i visokim kamatnim stopama, objavio je danas AP.

Prema proceni američkog ministarstva trgovine, BDP, odnosno najširi pokazatelj ekonomske proizvodnje, usporio je u poslednjem kvartalu 2022. za 3,2 odsto u odnosu na kvartal od jula do septembra, a većina ekonomista smatra da će privreda dodatno usporiti u tekućem kvartalu i upasti u barem blagu recesiju do sredine godine.

Pored toga, povećanje BDP pomogla je i potrošnja savezne vlade, ali su povećane kamatne stope na stambene kredite dovele do opadanja investicija u nekretnine po godišnjoj stopi od 27 odsto drugi kvartal zaredom.

Bruto društveni proizvod je povećan za 2,1 odsto na nivou cele 2022, nakon što je u 2021. zabeležena stopa rasta od 5,9.

Kako navodi AP, očekivano usporavanje privrede je sračunata posledica agresivnog povećanja kamata od strane Federalnih rezervi (Fed) koja imaju za cilj da suzbiju najgoru inflaciju u poslednje četiri decenije, a Fed je u tom smislu prošle godine povećao referentnu stopu sedam puta i predviđa se da to ponovi sledeće nedelje, ali ovaj put za manji iznos.

Međugodišnja inflacija je u junu prethodne godine dostigla 9,1 odsto, najviše od 1981, da bi nakon toga spala na 6,5 odsto u decembru, što je svakako iznad godišnjeg cilja Fed-a od 2 odsto.

AP navodi da bi eventualni neuspeh u podizanju gornje granice zaduživanja onemogućio federalnu vladu da otplati svoje obaveze i tako uništi keditni rejting, a Mudis analitika (Moody’s analytics) procenjuje da bi to moglo da ukine skoro 6 miliona radnih mesta u SAD i na taj način da izazove recesiju poput one izazvane finansijskom krizom između 2007. i 2009. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

VUČIĆ: Ponosan na svoju Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) da je ponosan…