Podeli vest

Cene kakaa nastavljaju da rastu na međunarodnom tržištu. Tema dobija punu važnost nekoliko dana pre Uskršnjih praznika tokom kojih je čokolada u centru pažnje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Tona kakaa, koji se naziva i smeđe zlato, sada je skuplja od tone bakra! Ako ste već kupili zvončiće, jaja i druge zečiće za uskršnji vikend, subotu 30. marta i nedelju 31. marta, platili ste više nego prethodnih godina . Tradicionalna inflacija nema nikakve veze sa tim. Krivica je ove godine u svetskim cenama koje su tek premašile 10.000 dolara po toni kakao zrna (9.230 evra) dok su početkom godine još uvek bile 6.000 dolara, najviši nivo od kraja 70-ih. Ovo je osnovna cena. za čokoladare koji kupuju njihove sirovine.

Ponuda ostaje znatno ispod potražnje. Sve što je retko je skupo. Proizvodnja kakao zrna je pogođena bolestima izazvanim nedavnim obilnim kišama u zapadnoj Africi. Proizvodnja ne toleriše prekomernu vlažnost i nedostatak sunca. Obala Slonovače je vodeća zemlja u proizvodnji kakaoa na svetu , a sledi je Gana. Zajedno snabdevaju skoro 60% ukupne svetske proizvodnje pasulja.

Ne očekuje se poboljšanje odmah 

Generalno, potrebno je između šest i deset do 12 meseci da se poskupljenje kakaoa odrazi na cenu gotovih proizvoda u prodavnicama (čokoladice i sl.). Ali povećanje je počelo od prošle godine. Neke grupe, poput Lindta, su predvidele i već povećale cene za 10%. U isto vreme, anglosaksonski investicioni fondovi održavaju ovu nestabilnost na tržištu kakaoa špekulacijom. Konačno, novi evropski propisi, koji zabranjuju uvoz proizvoda nastalih sečom šuma, zakomplikovaće situaciju. Ova uredba će stupiti na snagu sledećeg decembra.

Stoga već sada možemo bez greške da predvidimo: povećanje cena zabeleženo ove godine u prodavnicama u odnosu na Uskrs prošle godine, očekuje se da će biti gore za Uskrs 2025.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ