Podeli vest

Rastuće cene i pretnja siromaštvom najveća je briga za 93 odsto Evropljana, pokazalo je najnovije istraživanje Evrobarometra Evropskog parlamenta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

CENE
Foto: Shutterstock

Rezultati istraživanja su pokazali da je u svakoj državi članici EU sedam od deset ispitanika zabrinuto zbog rasta troškova života.

Najgori rezultat ima Grčka gde ćak 100 otsto ispitanika brine zbog visokih cena. Kiprani, njih 99 otsto, su takođe zabrinutim a u Italiji i Portugalu 98 otsto građana je pokazalo istu brigu.

Čak 82 otsto građana strahuju od siromaštva i socijalne isključenosti, 81 otsto je zabrinuto zbog klimatskih promena i širenja rata u Ukrajini na druge zemlje, a oko 74 otsto građana strahuje od nuklearnog incidenta.

Kako je objavio Evropski parlament, građani očekuju da EU nastavi da radi na rešenjima za ublažavanje efekata kriza. Međutim, građani nisu zadovoljni akcijama koje se preduzimaju ni na nacionalnom ni na nivou EU.

Samo trećina Evropljana izražava zadovoljstvo merama koje su preduzele njihove nacionalne vlade ili EU da se izbore sa rastućim troškovima života.

“Skoro polovina stanovništva EU (46 otsto) kaže da im je životni standard već smanjen zbog posledica pandemije kovida-19, rata u Ukrajini i troškova života. Oko 39 otsto ispitanih još nije primetilo da se njihov životni standard smanjio, ali očekuju da će to biti slučaj u narednoj godini, što predstavlja prilično sumornu perspektivu za 2023 godinu”, pokazalo je istraživanje.

Ipak, rezultati ukazuju da su nedavne krize, a posebno rat u Ukrajini, pojačale podršku građana EU.

Za 62 otsto članstvo u EU je „dobra stvar“, a dve trećine smatraju članstvo svoje zemlje u EU važnim. Interesantno je što se „mir“ vraća u svest građana kao jedan od ključnih razloga za postojanje EU.

Oko 36 odsto Evropljana kaže da je doprinos EU održavanju mira glavne prednosti članstva. Istraživanje je sprovedeno između 12. oktobra i 7. novembra 2022. godine u svih 27 država članica EU.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: