Podeli vest

Sto devedeset peti dan rata u Ukrajini – Zelenski tvrdi da je Zaporožje zbog Rusije na korak od katastrofe. Rusija uzvraća optužbe i poručuje da gas ostaje zavrnut

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ukrajina
Tanjug/File/AP Photo/Nariman El-Mofty, File

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je novo isključenje struje koje povezuje Zaporošku nuklearnu elektranu sa nacionalnom mrežom po drugi put dovelo nuklearnu elektranu na korak od radijacijske katastrofe.

Zelenski je rekao da je za to odgovorno novo rusko granatiranje, preneo je Rojters.

“Ponovo, po drugi put, zbog ruske provokacije, stanica Zaporožje bila je na korak od radijacijske katastrofe”, rekao je on u svojoj sinioćnoj video poruci.

Prema njegovim rečima, granatiranje teritorije oko nuklearne elektrane znači da Rusiju nije briga šta će reći Međunarodna agencija za atomsku energiju i da nije zabrinuta šta će odlučiti međunarodna zajednica.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje teritorije oko nuklearne elektrane Zaporožje, najveće nuklearke u Evropi.

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je sa Volodimirom Zelenskim i rekao mu da je jedini način za povratak bezbednosti nuklearke povlačenje ruskih snaga s tog područja i poštovanje ukrajinskog suvereniteta nad centralom.

Makron je razgovarao i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Dogovorili su se da Francuska i Nemačka pomognu jedna drugoj u suočavanju sa energetskom krizom koja je proistekla iz rata u Ukrajini. Pariz će biti spreman da Nemačkoj obezbedi gas, dok je Nemačka pristala da šalje struju Francuskoj ako bude potrebno.

Kremlj je saopštio da Rusija neće u potpunosti obnoviti svoje isporuke gasa Evropi sve dok Zapad ne ukine sankcije Moskvi

Gasprom:Severni tok zatvoren dok Simens ne popravi turbinu

Predstavnik Gasproma izjavio je danas da snabdevanje gasovodom Severni tok 1 neće biti obnovljeno sve dok “Simens enerdži” ne popravi turbinu.

“Trebalo bi da pitate Simens, oni prvo treba da poprave opremu”, rekao je Rojtersu zamenik izvršnog direktora Gasproma Vitalij Markelov na pitanje kada bi gas ponovo mogao da poteče Severnim tokom 1.

Gasprom je u petak naveo da je otkriveno curenje motornog ulja u jedinoj turbini stanice Portovaja koja je još radila i prekinuo snabdevanje prirodnim gasom dok se kvar ne otkloni.

“Simens”, koji je radio na održavanju turbina Severnog toka 1 naveo je da uzroke curenja nafte može eliminisati samo specijalizovana kompanija za popravke.

Gasprom je sinoć saopštio da je dobio zvanično upozorenje od ruskih vlasti da pasivizirana kompresorska stanica Portovaja, koja bi trebalo da potiskuje gas ka Nemačkoj kroz gasovod Severni tok 1, više ne ispunjava bezbednosne zahteve.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: