Podeli vest

Rat u Ukrajini – 239. dan. Kijev pozvao građane na štednju struje, Putin proglasio ratno stanje u četiri ukrajinske oblasti. Ruska administracija najavljuje ukrajinsku ofanzivu na Herson i evakuaciju do 60.000 civila. 

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ukrajina Ilustracija
Foto: Shutterstock

Granatiran Energodar, međusobne optužbe za napad

U ukrajinskim oblastima, koje su se na referendumu izjasnile za pridruživanje Rusiji, od danas je na snazi ratno stanje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je juče na sastanku Saveta bezbednosti Rusije da u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, treba uspostaviti štabove teritorijalne odbrane, prenosi RIA Novosti.

Kako je rekao, načelnici tih oblasti dobiće dodatna ovlašćenja kako bi osigurali bezbednost.

“Da podsetim da je u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, pre nego što su ušle u sastav Rusije, postojao režim vanrednog stanja. A sada treba da formalizujemo ovaj režim u okviru ruskog zakonodavstva. Stoga sam potpisao ukaz o uvođenju vojnih odredbi u ova četiri subjekta Ruske Federacije. On će odmah biti poslat na odobrenje Savetu Federacije”, rekao je Putin, preneo je Sputnjik.

Ratno stanje u oblastima DNR, LNR, Herson i Zaporožje predviđa evakuaciju privrednih, društvenih i kulturnih objekata, kao i privremeno preseljenje stanovnika u bezbedna područja, uvođenje posebnog režima ulaska i izlaska na teritoriju, kao i ograničavanje slobode kretanja po njoj, oduzimanje imovine neophodne za potrebe odbrane uz naknadno plaćanje od strane države, zabranu izlaska građana iz zemlje.

Referendumi u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti o prioključenju Rusiji održani su od 23. do 27. septembra.

Nakon toga je u Moskvi održana ceremonija potpisivanja sporazuma o stupanju novih teritorija u sastav Ruske Federacije.

Timošenko: Ukrajina se priprema za restrikcije struje

KIJEV, 20. oktobra (Tanjug) – Ukrajina će od danas početi da ograničava isporuku električne energije širom zemlje nakon što je Rusija pogodila još izvestan broj elektrana, izjavio je Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

“Od 7.00 časova do 23.00 sata potrebno je svesti na minimum upotrebu električne energije… ako se to ne uradi trebalo bi da se pripremite za privremene nestanke struje”, naveo je Timošenko na Telegramu, preneo je Rojters.

Načelnica Ivano-Frankovske oblasti na zapadu Ukrajine Svitlana Oniščuk izjavila je da su ruske snage pogodile termoelektranu u gradu Burštin.

Serhij Borzov, guverner Vinickog regiona na zapadu Ukrajine, rekao je da je Rusija izvršila napade na energetske objekte u njegovom regionu.

Gradonačelnik zapadnog grada Lavova Andrij Sadovij kazao je na televiziji da će biti potrebni meseci da se poprave trafostanice koje su oštećene poslednjih dana i najavio moguće prekide u snabdevanju električnom energijom dok se izvode radovi na sanaciji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: