Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije upozorilo je da je nestručno rukovanje pirotehničkim proizvodima opasno i može dovesti do povreda i istaklo da je zakonom zabranjena prodaja pirotehničkih proizvoda licima mlađim od 18 godina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

MUP je u objavi na Instagramu naveo da je tokom novogodišnjih i božićnih praznika u poslednje 3 godine počinjeno 137 prekršaja narušavanja javnog reda i mira paljenjem pirotehničkih proizvoda ili pucanjem.

Upotreba pirotehničkih proizvoda kojim se narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, zakonom je kažnjiva novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara, ističe MUP.

Kako je navedeno, u periodu od 2020-2022. godine povređene su 52 osobe zbog neadekvatne upotrebe pirotehničkih proizvoda, a 12 od njih je zadobilo teške telesne povrede. Od 52 osobe povređene zbog neadekvatne upotrebe pirotehničkih sredstava u periodu od 2020-2022. godine, njih 11 su bili maloletnici, a 16 su bila deca, naglašava MUP.

Lekari: Deca zbog petardi mogu ostati invalidi za ceo život

Kampanje ozbiljnih posledica korišćenja petardi i pirotehnike tokom praznika počele su i u regionu. U Hrvatskoj lekari upozoravaju da zbog nepravilnog rukovanja pirotehnikom deca mogu ostati invalidi za ceo život.

Dečiji hirurg Zoran Barčot iz Zagreba objašnjava koje su najčešće povrede.

“Najčešće povrede od pirotehničkih sredstava su broje gde može doći do povreda oka, glave, otrgnuća prstiju.. Dakle povreda koje dovode i do invaliditeta deteta za ceo život”, kaže Barčot i dodaje da je nephodno apolovati na roditelje u koje deca gledaju kao uzor.

“Kada roditelji koriste piretohniku u euforiji, deca misle da je to igračka, a pirotehnika nije igračka. Ne treba piretohniku pocenjivati jer je njena moć velika. Pošto znamo da ju je nemoguće iskoreniti, bar da je koristimo u skladu sa upustvima”.

Foto:Pixabay

bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: