Podeli vest

Najmanje 64 osobe poginule su u razornom zemljotresu koji je 1. januara pogodio Japan, a ruševine i oštećeni putevi i danas sprečavaju spasilačke službe da sprovode operacije potrage i spasavanja preživelih, javljaju japanski mediji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Kyodo News via AP

Prošla su dva dana otkako je zemljotres jačine 7,6 stepeni Rihterove skale izazvao veliku štetu na infrastrukturi i požare u gradu Vadžima, u prefekturi Išikava, na obali Japanskog mora, ali pune srazmere ove katastrofe su i dalje nepoznate, prenosi agencija Kjodo.


Zbog kiše koja će, kako je najavljeno u oblastima pogođenim zemljotresom padati do četvrtka, japanska meteorološka agencija upozorila je na potencijalna klizišta.


Japanska vojska (SDF) je koristila helikoptere za isporuku osnovnih potrepština u odsečena područja, a lokalne vlasti su tražile od centralne vlade da pošalje dodatno vojno osoblje da pomogne u spasilačkim naporima.


Premijer Fumio Kišida potvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare da je vlada odlučila da poveća broj vojnika u regionu pogođenom zemljotresom, sa sadašnjih 1.000 na 2.000.


Kišida se susreo sa novinarima dan nakon što su se avion kompanije “Džepen Erlajnz” (Japan Airlines) i avion obalske straže Japana koji je prevozio humanitarnu pomoć za Vadžimu sudarili na aerodromu Haneda u Tokiju. To je izazvalo dodatnu zabrinutost da bi ta nesreća mogla da ometa isporuku pomoći.


Epicentar razornog zemljotresa bio je na oko 30 kilometara istočno-severoistočno od Vadžime na dubini od 16 kilometara i registrovan je najviši nivo od 7 jedinica na japanskoj skali seizmičkog intenziteta, navode nadležne službe i podsećaju da je ovako snažan zemljotres poslednji put zabeležen 2018. godine na Hokaidu.


U gradu Suzu, sa nešto više od 5.000 domaćinstava, koji se nalazi u blizini epicentra zemljotresa, vlasti nisu uspele da odgovore na 72 poziva u pomoć, rekao je gradonačelnik Masuhiro Izumija i dodao da manji potresi nastavljaju da tresu taj deo Japana, preneo je Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ