Podeli vest

Beli orao mišar, retka vrsta ptice koja je u Srbiji primećena samo dva puta, poslednjih sedam dana viđena je u okolini Užica, u mestu Gajevi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/video

Ovu neobičnu pticu prvi put je primeto Miroljub Stanojević prošlog četvrtka.
“Pomislio sam da je galeb, ali otkud mediteranska ptica kod nas? Pratio sam je i uz pomoć dvogleda sam video da je orao, beli i da ima malo crna krila”, rekao je za Tanjug Miroljub Stanojević.


Kaže da je pozvao je Branimira Ćirovića, koji se bavi izučavanjem ptica, pa je on utvrdio da je reč o orlu mišaru i to vrlo retko viđenom u Srbiji, jer ima leucizam, poremećaj obojenosti perja koji predstavlja nedostatak crnog pigmenta, melanina u telu.
“Za razliku od albinizma, gde je jedinaka potpuno bela, u slučaju leucizma tamne boje ostaju, naprimer, zadrže se na nogama, u očima… Pojava je toliko retka, jer samo jedna jedinka od 30 hiljada ima ovaj poremećaj”, navodi za Tanjug Ćirović.


On dodaje i da im ovaj genetski poremećaj smanjuje mogućnost preživljavanja u prirodi.
“Ove ptice imaju kraći životni vek, jer su izložene, bele, upadljive. U ovom slučaju se radi o mišaru koga ima dosta u ovim krajevim i nije toliko ugrožen, ali kad je reč o manjim pticma sa ovakvim poremećajem one lako stradaju od grabljivica”, dodaje Ćirović.


Još nije utvđeno da li je užički beli mišar u prolazu ili se ovde izlegao, ali se svakoko apeluje na meštane da ga ne uznemiravaju.
Beli orao mišar do sada je dva puta snimljen u Srbiji, u Šidu i Leskovcu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: