Podeli vest

Velika većina stanovnika Pariza glasala je za zabranu električnih skutera na ulicama francuske prestonice na neobavezujućem referendumu, a gradske vlasti su saopštile da će prihvatiti rezultate izjašnjavanja građana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Na referendumu, koji je održan u nedelju, za zabranu je glasalo između 85,77 i 91,77 odsto birača u 20 pariskih arondismana koji su objavili rezultate, objavljeno je na veb stranici grada Pariza.

Odziv je bio veoma mali pošto je glasalo samo oko 103.000 od 1,38 miliona birača u francuskoj prestonici.

Gradovi širom sveta pooštravaju propise o e-skuterima, ograničavajući njihovu brzinu i mesta gde mogu da se parkiraju, preneo je Rojters.

U nesrećama u Francuskoj u vezi sa skuterima tokom 2021. godine poginule su 24 osobe, uključujući i jednu u Parizu. U Parizu je prošle godine registrovano 459 nezgoda sa e-skuterima i sličnim vozilima, u kojima su tri osobe poginule.

Električni skuteri, kojima se pristupa putem aplikacija za pametne telefone, koriste se u Parizu od 2018. godine, ali nakon pritužbi na njihovo haotično raspoređivanje, Pariz je 2020. smanjio broj operatera do tri.

Takođe, grad je operaterima dao trogodišnji ugovor, zahtevao je da brzina skutera bude ograničena na 20 kilometara po času i uveo određene parking površine za ta vozila, a aktuelni ugovori traju do septembra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: