Podeli vest

Regionalna skupština Madrida usvojila je danas predlog vladajuće konzervativne Narodne partije (PP) u glavnom gradu Španije, da se ukine zaštita transrodnim osobama, što je izazvalo negodovanje opozicije i LGBT+ aktivista.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

madrid
Foto: Shutterstock

Predlog zakona, kojim su izmenjeni zakon o pravima transrodnih osoba i zakon o pravima LGBT+, oba usvojena 2016. goodine uz podršku PP, čine Madrid prvim španskim regionom koji je povukao takav zakon, preneo je Rojters.


Zakon je usvojen sa 80 glasova i, dok je protiv bilo 53, zahvaljujući apsolutnoj većini koju ima Narodna partija, kao i podršci krajnje desničarske partije Voks, koja vlada u koaliciji sa PP u nekim španskim gradovima i regionima, ali ne i u Madridu, napominje Rojters.
Prema reformi, više nije kažnjivo delo diskriminacija radnika na osnovu njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, kao ni prebijanje osobe, bez nanošenja povreda, na osnovu njene seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.


Monika Levin iz PP je, uz ismevanje opozicije, branila reformu kao način da se zaustavi ono što je opisala kao “društveni inženjering”, kao i „ulaženje u privatnost ljudi i manipulisanje njima“.


Odbornica levičarske stranke Mas Madrid Karla Antoneli, koja je transrodna osoba, nosila je tokom burne debate koja je prethodila glasanju crvene rukavice koje simbolizuju okrvavljene ruke, navodi Rojters.
Ona je nazvala nacrt zakona gnusnim i uporedila ga sa postupcima jednog od pripadnika nacističkog režima Jozefa Mengelea, koji je “govorio o nauci u cilju istrebljenja Jevreja i LGTB+ osoba”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: