Podeli vest

Premijerom dokumentarca “Na brodu Adaman” francuskog reditelja Nikole Filibera, otvoren je Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma u Domu omladine Beograda

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

film
Foto: Pixabay

Uručenjem nagrada za životno delo Mihajlu P. Iliću i Božidaru Kaleziću i regionalnom premijerom dokumentarca “Na brodu Adaman” francuskog reditelja Nikole Filibera, koji je nedavno osvojio Zlatnog medveda u Berlinu, večeras je otvoren Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma u Domu omladine Beograda.

Mihajlo P. Ilić Ilke je filmski reditelj, montažer, producent i teoretičar filma, a Božidar Kalezić dokumentarista i nekadašnji urednik dokumentarnog programa RTS.

Festival je otvorila sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić.

Pre projekcije filma “Adaman” publika u Domu omladine Beograda imala je prilike da vidi žurnale Filmskih novosti sa početka šezdesetih, koji svedoče o prvih nekoliko izdanja manifestacije, kada je festival iz Pule prešao u beogradski Dom sindikata.

Poštovaoci sedme umetnosti videli su i žurnale iz sedamdesetih godina, vremena pune zrelosti festivala.

U žurnalima su se našli, pored ostalog, pionir našeg filma Milton Manaki, kao i jedini Oskar za jugoslovenski film, koji je bio izložen tokom trajanja Martovskog festivala, a koji je dodeljen kratkom animiranom filmu “Surogat”.

U žurnalima su ostali zabeleženi značajni autori koji su bili deo Martovskog fetivala, poput Dušana Vukotića, Milenka Štrpca, Saše Petrovića i Dušana Makavejeva.

Film čije je projekcija večeras počela u Domu omladine Beograda, govori o jedinstvenoj dnevnoj bolnici, plovećem objektu “Adaman”.

Brod je smešten na Seni u srcu Pariza, prima odrasle osobe koje pate od mentalnih poremećaja, pruža im negu i pomaže im da se orijentišu u vremenu i prostoru, da se oporave ili održe vedar duh. Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić je istakao ranije da će ovogodišnji program biti realizovan na tri “punkta”, kada je reč o projekcijama.

U pitanju su sala “Amerikana” i Velika sala Doma omladine, kao i sala Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici, gde će biti prikazivani laureati Martovskog festivala.

Ovogodišnje izdanje je u znaku tradicije, budući da nijedan filmski festival u Srbiji do sada nije proslavio 70 godina postojanja. Na jubilarnom, Martovskom festivalu publika će imati priliku da pogleda dva dokumentarna filma o nekim od velikana kinematografije sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Planirana je svetska premijera ostvarenja “Skriveno lice jugoslavenskog filma” Dejana Vlaisavljevića Nikta i regionalna premijera filma “Dani od snova” Momira Matovića.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: