Podeli vest

U Nepalu je registrovan prvi istopolni brak, u kancelariji seoskog veća Dorje, koja se nalazi u planinama zapadno od prestonice Katmandu, prenosi AP.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

“Posle 23 godine borbe, postigli smo istorijsko dostignuće, a Maja i Surendra konačno su svoj brak ozvaničili u kancelariji lokalne administracije”, rekao je Sunil Babu Pant, otvoreno gej bivši parlamentarac i vodeći aktivista za LGBTQ+ prava koji je prisustvovao ozvaničenju braka gej para Gurung.

Vrhovni sud Nepala je ranije ove godine izdao privremenu naredbu kojom se, po prvi put omogućava, sklapanje istopolnih brakova, ali su zvaničnici prvobitno odbijali da registruju brak.

Gej par i Pant su zbog toga podneli molbu Okružnom i Višem sudu u Katmanduu, ali su one odbijene.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, prema Pantovim tvrdnjama, ove nedelje unelo izmene u proces omogućavajući svim lokalnim upravama da registruju istopolne brakove.
Par se venčao pre šest godina u krugu porodice i prijatelja u hramu koji prati hinduističku tradiciju, ali nisu imali potvrdu da je njihov brak legalan.

Nepalska vlada je od 2007. godine, posle sudske odluke izvršila razne promene u korist LGBTQ+ osoba, kojima je omogućeno da osobe koje se ne identifikuju kao pripadnici muškog ili ženskog mogu da izaberu “treći pol” u pasošima i drugim državnim dokumentima.

I u Ustavu Nepala iz 2015. godine, takođe se izričito navodi da ne može biti diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: