Podeli vest

Akcije Renoa skočile su danas oko podneva za čak 8,3 odsto na berzi u Parizu, nakon objave ove vesti

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Francuski proizvođač automobila Reno razmatra prodaju dela svog vlasničkog udela japanskoj kompaniji Nisan Motor, kako bi prikupio nekoliko milijardi evra potrebnih za prelazak na proizvodnju električnih vozila, izveštava “Blumberg” pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Sam Nisan je možda voljan da kupi deo od 1,83 milijarde akcija koje Reno poseduje u japanskoj kompaniji, naveli su izvori njujorške agencije, koji su govorili pod uslovom anonimnosti. Reno bi, kako dodaju, mogao takođe da potraži druge kupce za deo svog 43-procentnog udela u Nisanu.

Portparoli Renoa i Nisana odbili su “Blumbergov” zahtev za komentarom.

Akcije Renoa skočile su danas oko podneva za čak 8,3 odsto na berzi u Parizu, nakon objave ove vesti.

Smanjenjem svog udela u NIsanu, vrednog 7,1 milijardi evra, Reno će se naći u situaciji “hoda po tankoj žici”, balansirajući između očuvanja tog 23-godišnjeg partnerstva i rizika da se ono raspadne.

Iskrivljena uzjamna struktura vlasnisčkih odnosa, u kojoj Nisan poseduje samo 15 posto vlasništva u Renou i nema pravo glasa, bila je bolna tačka razdora među Nisanovim rukovodiocima godinama unazad.

Ova prodaja bi mogla da pomogne finansiranju velikih strukturnih promena u Renou, koje glavni izvršni direktor Luka de Meo skicirao u februaru ove godine, i da ublaži dugogodišnje tenzije između dve partnerske kompanije, ocenjuju analitičari.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI:

Fudbaleri Nemačke pobedili su u Štutgartu Mađarsku rezultatom 2:0 u meču drugog kola grupe A…