Podeli vest

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) saopštila je da je u prethodnih 20 godina ubijeno 1.668 reportera u svetu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

novinar
Foto: Pixabay/ Ilustracija

U prethodnih 20 godina ubijeno je 1.668 reportera u svetu, saopšteno je danas iz organizacije Reporteri bez granica (RSF).

“Iza ovih brojki postoje ličnosti, karakteri, talenat i posvećenost. Svako od tih ubijenih ljudi platio je cenu dok je skupljao informacije, tražio put ka istini, živeo u skladu sa svojom strašću prema novinarstvu, izveštavanju”, rekao je generalni sekretar RSF Kristof Deloar.

On je dodao da u svakom godišnjem izveštaju, RSF je pokazivao da je neopravdano nasilje posebno ciljalo medijske radnike.

“Kraj godine je pravo vreme da im odamo poštu i apelujemo na puno poštovanje bezbednosti novinara, gde god da rade i svedoče o svetskim događajima”, dodao je Deloar.

Najcrnje godine bile su 2012. i 2013, kada su ubijena 144, odnosno, 142 novinara. Kako se dodaje iz RSF, za te crne brojke odgovoran je rat u Siriji, a onda je došlo do postepenog pada, posebno od 2019. godine.

“Nažalost, broj ubijenih novinara u 2022. godini je bio 58 i to je najveća brojka u prethodne četiri godine, veća za 13,7 odsto u odnosu na 2021. godinu, kada je ubijen 51 novinar”, ističu iz RSF.

Tokom prethodne dve decenije, 80 odsto ubijenih medijskih radnika izgubilo je život u 15 zemalja.

Reporteri su najviše stradali u Iraku i Siriji, gde je u prethodnih 20 godina ubijeno 578 novinara. Slede Avganistan, Jemen i Palestina, pa onda Somalija.

RSF dalje napominje da je Rusija najsmrtonosnija evropska država za medijske radnike, sa najvećim brojem ubijenih novinara u prethodnih 20 godina.

“Otkako je počeo rat u Ukrajini 24. februara, ova zemlja je druga po broju ubijenih novinara. Otkako je Rusija napala, osam novinara je ubijeno, a pre toga je ubijeno 12 za 19 godina”, napominje se u saopštenju.

Francuska je na četvrtom mestu evropskih zemalja, zbog masakra u “Šarli Ebdou” u Parizu 2015. godine.

U prethodnoj deceniji, u oblastima gde se održavaju oružani sukobi, 686 novinara je ubijeno od 2014. godine.

Od toga, 335 je ubijeno u ratnim zonama, uključujuči Siriju, Avganistan i Jemen. Konstatuje se i da je kontinent Amerika, sa 47,4 odsto ubijenih novinara u 2022. godini u svetu, očigledno najopasniji kontinent za medije.

Četiri države – Meksiko, Brazil, Kolumbija i Honduras – nalaze se među 15 najopasnijih zemalja na svetu za medijske radnike. Azija, takođe, ima mnogo zemalja na tragičnoj listi, uključujući Filipine, gde je, prema podacima RSF, ubijeno više od 100 reportera od 2003. godine, sledi Pakistan (93) i Indija (58).


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: