Podeli vest

Osobe sa visokim krvnim pritiskom mogu bez brige popiti i do četiri šoljice kafe dnevno, tvrde naučnici

Autor : Bilten.rs , Izvor : Agencije

kafa
Foto:Shutterstock

Stručnjaci iz Nemačkog udruženja za srce kažu da bez straha možete popiti najmanje četiri šoljice kafe dnevno čak i ako patite od visokoga krvnog pritiska. Ističu da nema naučnih dokaza da je kofein loš za hipertenziju. 

Kafa može nakratko podići krvni pritisak jer kofein stimuliše kardiovaskularni sistem i ubrzava srčani ritam, ali to se uglavnom događa ako niste naviknuti na kofein.

Porast krvnog pritiska manji je kod odoba koje kafu piju redovno. Do tog učinka dolazi se već nakon redovnog ispijanja kafe tokom jedne do dve nedelje, stoji u objavi Nemačkeog udruženja za srce, prenosi Hina.

Navedeno se takođe odnosi na zeleni i crni čaj s obzirom na to da se i u ovim slučajevima radi o stimulansima. 

Međutim, trebalo bi da pokušate da ograničite ispijanje kafe na maksimalno 400 miligrama kofeina dnevno ako razmišljate o zdravlju srca.

To je ionako više nego što će većina ljudi verojatno popiti – oko četiri do pet šoljica filter kafe dnevno.

Planirate li ipak da merite krvni pritisak, učinite to pre ispijanja kafe ili oko 30 minuta nakon, kako biste bili sigurni da neće uticati na merenje.  

U međuvremenu pokušavajte da izbegnete kofeinske tablete, savetuje Nemačko udruženje za srce, s obzirom na to da one mogu utjecati negativno na krvni pritisak.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: