Podeli vest

Evropski revizorski sud objavio je da je EU digitalni sertifikat bio efikasan u olakšavanju putovanja tokom pandemije, ali je uticaj drugih instrumenata EU bio skroman.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Kovid sertifikat
Foto: Pixabay

EU digitalni sertifikat pomogao je u koordinaciji ograničenja putovanja između zemalja EU i bio je efikasan u olakšavanju putovanja tokom pandemije, ali je uticaj drugih instrumenata EU bio skroman, zaključuje se u izveštaju koji je danas objavio Evropski revizorski sud.

Revizori su zaključili da je Evropska komisija, uprkos ograničenoj nadležnosti u politici javnog zdravlja, brzo reagovala i predložila odgovarajuća tehnološka rešenja.

“Upotreba ovih alata u zemljama EU je značajno varirala, tako da je njihov uticaj u smislu olakšavanja putovanja bio neujednačen. Revizori pozivaju EU da se bolje pripremi, kako bi se uspešnije suočila sa potencijalnim budućim vanrednim situacijama”, saopštili su revizori na današnjog konferenciji za novinare.

U martu 2020. godine, zemlje EU počele su da uvode granične kontrole i ograničenja putovanja. Evropska komisija je preduzela različite inicijative da ograniči uticaj ovih mera na slobodno kretanje.

Konkretno, to je uključivalo alat za praćenje kontakata, formulare za digitalne lokatore putnika i platformu za njihovu razmenu, kao i EU digitalni kovid sertifikat.

Neki od alata su počeli da funkcionišu sedam meseci nakon početka pandemije, dok je digitalni sertifikat EU stupio na snagu pre nego što su zemlje EU završile svoje planove vakcinacije.

Nasuprot tome, obrasci za lociranje putnika razvijeni su prekasno, pošto su neka rešenja država članica na nacionalnom nivou bila dostupna ranije.

Za alate koje je Evropska komisija razvila, EU je potrošila 71 milion evra.

Konačno, revizija ukazuje na nedostatak specifičnih procedura za korišćenje ovih alata na duži rok, ili za njihovo brzo ponovno aktiviranje u slučaju da opet budu potrebni.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: