Podeli vest

Na teritoriji Ukrajine nalazi se najveći broj mina na svetu, a nedostaje joj oprema za deminiranje zbog čega je Kijevu preko potrebna pomoć, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ukrajina vs Rusija
Foto: Shutterstock

Reznikov je istakao za “Gardijan” da ukrajinskoj vojsci nedostaju ljudstvo i oprema da očisti od mina prve linije fronta na kojima se nalaze milioni eksplozivnih naprava na jugu i istoku Ukrajine.

Reznikov je uputio saveznicima apel za pomoć, navodeći da ukrajinski vojnici otkopavaju po pet mina na svakom kvadratnom metru, koje su postavile ruske trupe u pokušaju da osujete kontraofanzivu Ukrajine.

Ministar je istakao da je od ključne važnosti da saveznici prošire i ubrzaju obuku ukrajinskih vojnika za deminiranje koju već pružaju neke zemlje, uključujući Veliku Britaniju. Reznikov je naglasio da zemlje koje ne žele da Ukrajini šalju pomoć u oružju, kao što je Japan, mogu da pruže pomoć u opremi i obuci za deminiranje.

Neke od mina postavile su ukrajinske snage da bi zaštitile svoje odbrambene linije, ali veliku većinu mina postavili su Rusi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je odlaganje početka ovogodišnje kontraofanzive omogućilo Rusiji da postavi milione mina da bi zaštitila svoje pozicije.

Na sastanku u julu u Ramštajnu u Nemačkoj saveza 54 zemlje koje podržavaju Ukrajinu, Litvanija, Finska, Island, Norveška, Švedska i Danska su se dogovorile da pruže obuku i opremu za ukrajinske jedinice za deminiranje, a druge zemlje su pozvane da se pridruže.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ:

ZA KOSTIĆA ZAVRŠEN EURO

Srpski fudbalski reprezentativac Filip Kostić zbog povrede kolena neće igrati u preostalom delu Evropskog prvenstva…