Podeli vest

Pravilo da pre vađenja krvi ne treba jesti je tačno, ali postoje i druge stvari koje mogu uticati na rezultate krvne slike

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Iako svi znamo određana pravila koje treba ispoštovati pre davanja krvi na analizu, laboranti se najčešće suočavaju sa ovih nekoliko pitanja za koje dajemo detaljne odgovore.

Koliko pre vađenja krvi ne smem jesti?

Ovo pitanje je jedno od najčešćih sa kojim se laboranti sreću . Odlazak u laboratoriju planirajte 12 sati nakon poslednjeg obroka. Kako je najbolje vreme za davanje krvi na analizu između 7 i 9 najbolje je da vam poslednji obrok bude oko 19 sati prethodnog dana

Ukoliko ste večerali kasno ili doručkovali to može dovesti do porasta koncentracije glukoze, holesterola, triglicerida, proteina, gvožđa i drugih metabolita.

Dan pre vađenja krvi izbegavajte teške fizičke aktivnosti

Postoje parametri u analizi krvi koji mogu biti poromećeni ukoliko dan pre vađenja krvi imate veću fizičku aktivnost zato je važno da 24 sata pre odlaska na analizu krvi izbegavate odlazak u teretanu. Ta snažna fizička aktivnost mogla bi da se odrazi na na povećanje nivoa pojedinih enzima (pre svega CK i LDH).

Davanje uzorka za određivanje parametara prolaktin, kortizol, ACTH, kateholamini mora se izvesti u stanju potpune relaksacije i mirovanja u periodu od 20-30 minuta. Ovo su takođe parametri koji pokazuju izrazito dnevno variranje, te vreme i profil za vađenje krvi i njihovo određivanje treba da odredi vaš ordinirajući lekar.

Da li smem da uzmem pred dolazak na uzorkovanje redovnu terapiju?

Terapija koju uzimate može da se odrazi na parametre u krvi pre svega se ovo odnosi na terapiju gvožđem, vitaminskim preparatima, hormonsku terapiju i dr. Zato je važno da kažete laborantu koju terapiju uzimate. Kada se radi o antikoagulantnoj terapiji preporučuje se vađenje krvi u jutarnjim časovima pre uzimanja uobičajene terapije uz obaveznu konsultaciju sa lekarom koji je propisao terapiju. Ovo važi i za pacijente koji su na bilo kojoj drugoj dugotrajnoj terapiji.

Važno je da se o terapiji i analizi krvi posavetujete sa vašim lekarom.

Još jedna preporuka je da sat vremena pre vađenja krvi ne konzumirate cigarete.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…