Podeli vest

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će Zapadna Morava, ibar, Tamiš i Nera biti u porastu naredna dva dana

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Vreme u Beogradu
Foto: Shutterstock

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) saopštio je danas da će se na Savi kod Šapca vodostaj u naredna 24 sata kretati oko granice vanredne odbrane od poplava, a zatim će preći u manje opadanje.

Na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama tokom 23./24. januara vodostaji će biti u porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa, navodi RHMZ.

Na Ibru sa pritokama tokom 23./24. januara vodostaji će biti u porastu i kretaće se iznad granica odbrane od poplava. Na Tamišu kod Jaše Tomića vodostaj će biti u porastu do 25. januara i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava.

Na Neri kod Kusića vodostaj će biti u porastu tokom 23./24. januara i prevazići će granicu redovne odbrane od poplava.

Opada nivo reka u poplavljenim područjima, u devet opština i dalje vanredno

U Srbiji opada nivo reka u poplavljenim područjima, a vanredna situacija je i dalje na snazi u devet opština. Sava, Zapadna Morava, Ibar, Tamiš i Nera biće u porastu u naredna dva dana, preneo je RTS.

Vanredna situacija i dalje je na snazi u Leposaviću, Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji, Prokuplju i delu opštine Kraljevo.

Nivo Lima je u opadanju, a sledi procena štete od poplava, o čemu će se razgovarati na sednici Štaba za vanredne situacije u Prijepolju.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić rekao je da je posle poplavnog talasa ostalo mnogo mulja koji treba ukloniti. Babić je najavio da će Štab prvo utvrditi koji su putni pravci oštećeni, navodeći da je reč o oko dva, tri kilometra na teritoriji cele opštine, a da će zatim komisija ući u svako domaćinstvo da utvrdi nivo oštećenja.

Najavljene su nove padavine u Crnoj Gori, što će uticati na vodostaje i u vezi sa tim Babić je rekao da je opština Prijapolje spremna za novi poplavni talas. Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković rekao za RTS da je na Savi kod Šapca vrh talasa i da se nalazi na granici vanredne odbrane od poplava, što je drugi stepen odbrane kada su stalna dežurstva.

To znači da do vrha nasipa ima nepun metar, a očekuje se da će vodostaj u narednim danima ići u sporije opadanje, napomenuo je Vladiković. On je upozorio da će u naredna 24 sata biti novih padavina u jugozapadnoj i južnoj Srbiji gde je prošle sedmice bilo izlivanja reka.

“Izdali smo upozorenje za Ibar, koji je jako visok, za izvorište Zapadne Morave, za Južnu Moravu od Aleksinca do Kruševca i na banatskim vodotokovima je vanredna odbrana od poplava”, rekao je Vladiković.

On je objasnio da se kada je vodostaj iznad vanredne odbrane od poplava organizuju permanentna dežurstva i da se određene tačke ojačavaju. Vladiković je naveo da bi od Save mogla da budu ugrožena mesta kao što je Jamena, na ulazu iz Hrvatske, Sremska Mitrovica, dok se u Beogradu ne očekuju značajniji problemi. On je istakao da se na Dunavu ne očekuju problemi, a da je zbog snega na Karpatima izdato upozorenje za Tisu, Tamiš, Neru i Brzavu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!