Podeli vest

Pelješki most, jedan od najznačajnih infrastrukturnih projekata koji će povezivati jug Hrvatske s ostatkom države, sinoć je svečano otvoren.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

RIMAC NEVERA
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENCAR/

Pelješki most, jedan od najznačajnih infrastrukturnih projekata koji će povezivati jug Hrvatske s ostatkom države, sinoć je svečano otvoren.

Svečano otvaranje obeležavalo se tokom celog dana programom koji se odvijao sa dve strane mosta – na odmorištima Brijesta i Komarna.

Glavna svečanost krenula je u 20.15 sati, a kulminirala je oko 22 sata kada je hrvatski superautomobil Rimac Nevera uz spektakularni vatromet prva prešla most.

Na sredini Pelješkog mosta Nevera se mimoišla s automobilom koji je vozio nekadašnji trostruki europski prvak na brdskim trkama, hrvatski vozač Niko Pulić, preneo je Index.

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Ajfelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova), a na njemu je radilo nekoliko vlada.

Most prelazi preko moreuza širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant je Marjan Pipenbaher.

Svečanosti otvaranja mosta prisustvovale su mnoge značajne hrvatske javne ličnosti, među kojima i premijer Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: