Podeli vest

Najuticajniji rok i pop sastav svih vremena Bitlsi (Beatles) objavio je danas svoju poslednju pesmu “Now And Then”, nastalu na osnovu starog demo snimka DŽona Lenona (John Lennon 1940-1980).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/File

“Eto, Džonov glas, kristalno čist. Prilično je emotivno. Svi sviramo ovde, i to je istinski snimak Bitlsa. Mislim da je uzbudljivo u 2023. godini raditi muziku Bitlsa i objaviti novu pesmu koju javnost nije čula”, poručio je Pol Makartni (Paul McCartney).

Lenonov sin Šon (Sean) Ono Lenon je istakao da je neverovatno dirljivo čuti četvoricu liverpulskih Buba zajedno, svih ovih godina od kako je njegov otac otišao.

“To je poslednja pesma koju su moj otac, Pol, Džordž i Ringo uradili zajedno. To je kao vremenska kapsula i osećaj je kao da je tako i trebalo da bude”, ocenio je Ono Lenon

Pesmu je Lenon komponovao i snimio još sedamdesetih kao demo pevajući i prateći se klavirom, a sada su je dovršili basista Makartni i bubnjar Ringo Star (Starr), uz pomoć ranijeg doprinosa gitariste Džordža Harisona (George Harrison 1943-2001).

Nakon raspada Bitlsa 1970. godine, i smrti Lenona, Makartni, Harison i Star su okupili 1994. godine za dokumentarnu seriju i albume “Anthology 1,2,3”, na kojima su brojnim neobjavljenim arhivskim snimcima dodali nove pesme “Real Love” i “Free As a Bird”.

Pesme su nastale kao stari Lenonovi demo snimci, koje su trojica Bitlsa doradili za “Anthology” projekat, dok se od treće “Now And Then” tada odustalo zbog tehničkih ograničenja snimka.

Za potrebe dokumentarne serije o Bitlsima “Get Back” (2021) reditelj Piter Džekson (Peter Jackson) i njegov tim su upotrebili novu tehnologiju razdvajanja zvuka, što je otvorilo mogućnost da se sada ipak završi rad na “Now And Then”.

“Pol i Ringo su se 2022. godine spremili da dovrše pesmu. Pored Džonovog glasa, ‘Now And Then’ uključuje električnu i akustičnu gitaru koju je 1995. snimio Džordž, novu bubnjarsku deonicu Ringa, kao i bas, gitaru i klavir Pola”, saopštili su Bitlsi.

Kako je navedeno, Makartnijevo sviranje klavira se poklapa sa Lenonovim, a basista je dodao i slajd gitaru nadahnut Harisonovim načinom sviranja, dok su basista i bubnjar dodali i prateće glasove.

Džajls (Giles) Martin, sin producenta Bitlsa Džordža Martina, je sa Makartnijem i Benom Fosterom napisao aranžmane za gudače, a u snimak su ubačeni i prateći glasovi iz pesama Bitlsa “Here, There And Everywhere”, “Eleanor Rigby” i “Because”. Producenti “Now And Then” su Džajls Martin i Makartni.

“Ovo je nešto najbliže tome kao da imamo Džona u istoj prostoriji, tako da je bilo vrlo emotivno za sve nas”, poručio je Star.

Harisonova udovica Olivija Harison je podsetila da je njen suprug nakon nekoliko dana u studiju 1995. godine smatrao da su tehničke poteškoće nepremostive i tada zaključio da je nemoguće postići sa snimkom odgovarajući standard.

“Da je (Džordž) ovde danas sigurno bi se punog srca pridružio Polu i Ringu da završi snimanje ‘Now And Then'”, poručila je Harison, u svoje i ime sina Danija (Dhani) Harisona.

“Now And Then” je pored jutjuba i digitalnih platformi danas objavljena i kao singl sa dvostrukom a stranom, zajedno sa “Love Me Do”, prvom objavljenom pesmom Bitlsa 1962. godine. “Now And Then” će se naći i na reizdanju čuvene kompilacije “The Red Album” i “The Blue Album” iz sedamdesetih godina, koja će se pojaviti 10. novembra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: