Podeli vest

Roditelji ubijenih učenica i učenika Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ posetili su porodice ubijenih mladih u Duboni i Malom Orašju, saopštio je direktor Fonda B92 Veran Matić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VERAN MATIĆ

Kako je naveo, roditelji Katarine Martinović, Mare Anđelković, Eme Kobiljski, Andrije Čikića, Adriane Dukić, Angeline Aćimović i sestra Dragana Vlahovića, uz ljubav i pozdrave roditelja Bojane Asović i Sofije Negić, posetili su juče u Duboni roditelje Kristine i Milana Panića i Dalibora Todorovića, i u Malom Orašju roditelje Nikole Milića, Nemanje Stevanovića, Marka Mitrovića, Aleksandra Milovanovića, Lazara Milovanovića, Petra Mitrovića i njihove braću i sestre.

Roditelji su se susretali prvo na grobljima, uz svako grobno mesto, uz sveće i cveće, suze i pijetet prema svakoj žrtvi.

Položeni su venci na mestima zločina ispred škole u Duboni i na Ravnom Gaju u Malom Orašju.

Roditelji mladića u Malom Orašju bili su u majicama sa slikama svih ubijenih i natpisom „Živite“, a sestre i braća sa imenima svojih najdražih.

U četvorosatnom obredu i druženju, uz tugu i suze, razgovaralo se o divnoj deci, ali i o problemima i brigama, najviše o tome da li će i na koji način stići kazna za sve odgovorne, naveo je Matić.

Ukazao je da u nezalečivom bolu, strepnja da će ubice i pomagači proći sa malim kaznama ili da će ponovo biti na slobodi, slobodni da ponove zlo koje su činili, stvara dodatno nespokojstvo.

Osećaj izolovanosti porodica ubijenih mladih u Duboni i Malom Orašju tokom proteklih pet meseci novi je nivo nepravde koja im se događa, naveo je Matić i dodao da je poseta roditelja ubijene dece iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ prvi gest koji je obuhvatio iskazivanje pijeteta prema svim žrtvama.

Uz najdublje međusobno razumevanje i saučestvovanje u boli, koja je postala i zajednička, dogovorili su se da će sarađivati u zajedničkoj borbi za dostojno sećanje na najmilije, uz zalaganje da se ovakvi zločini ne ponavljaju, da zločinci ne samo dobiju maksimalne kazne, već i nikada više ne dobiju mogućnost da ponove zločine.

Prisustvo članova porodice ubice u Duboni i čuvanje njegove kuće od strane policije, posebno uznemirava porodice žrtava i zbog toga su se svi prisutni odlučili na simboličan protest pred kućom počinioca zločina u kojoj živi njegov deda i u koju redovno dolazi njegova majka, navodi Matić.

Ispred kuće se nalazi parkiran auto policije iz Mladenovca, u kojem su kolege ubijenog Milana Panića.

Roditelji su napravili kordon ispred kapije u nemom protestu.

U jednom trenutku je izašao deda ubice, pokušavajući da isprovocira roditelje, ali ga je predstavnik policije zamolio da se vrati nazad u kuću.

Uz zagrljaje na odlasku izražena je važnost ovog susreta i namera za novim prilikama kako bi se kroz zajedničke aktivnosti porodica iz Beograda, Dubone i Malog Orašja, ukazalo na mehanizam relativizacije i normalizacije zla, na nepravdu, na sve propuste i na nedostatak rešenosti da se uradi sve što je potrebno da se zločini od 3. i 4. maja 2023. više nikada ne ponove, istakao je Matić.

Kako navodi, Fond B92 i on su svojim angažmanom i radom pomogli da se želja svih porodica da podele svoju tugu i iskažu solidarnost pretoči u jučerašnji susret.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: