Podeli vest

Neki od njih su izjavili Rojtersu da im je to “jedini izbor” nakon što je predsednik Vladimir Putin najavio „delimičnu mobilizaciju“ 300.000 rezervista.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mongolija
Foto: Pixabay

Hiljade ruskih državljana čeka više sati da pređe u susednu Mongoliju, u pokušaju da izbegnu mobilizaciju za rat u Ukrajini, što pojačava pritisak na vladu u Ulan Batoru koja želi da ostane distancirana od ovog sukoba, navodi danas Rojters.

Rusi po sopstvenom svedočnenju čekaju u redovima i do 16 sati kako bi prešli u Mongoliju, na graničnom prelazu Kjahta, a neki od njih su izjavili Rojtersu da im je to “jedini izbor” nakon što je predsednik Vladimir Putin najavio „delimičnu mobilizaciju“ 300.000 rezervista.

Vlasnik jednog pansiona u glavnom gradu Ulan Batoru , saopštio je britanskoj agenciji da su sve raspoložive kapacitete u njegovom objektu popunili ruski državljani, od kada je u Rusiji proglašena mobilizacija, i da je već morao da odbije desetine novih zahteva za smeštaj.

„Želeo da im pomognem, veoma je teško. Sada pronalaze posao u građevinarstvu ili poljoprivredi, pa imaju šta da rade dok su ovde”, rekao je on.

Jedan novopridošli gost, koji se predstavio kao Aleksej, rekao je Rojtersu da je prešao u Mongoliju prošlog vikenda, ostavljajući u Rusiji ženu i troje dece.

Aleksej (40), po zanimanju građevinski radnik, saopštio je da planira da ostane u Mongoliji dok se situacija u Rusiji ne popravi, i rekao da će učiniti sve što je potrebno da izbegne rat.

Mongolija, koja je gotovo u potpunosti zavisna od ruske nafte i gasa, zvanično ima neutralan stav vezano za ukrajinski sukob, prenosi Rojters.

Rusija je u pregovorima o novom infrastrukturnom projektu za isporuku gasa Kini preko Mongolije, a prošlog meseca mongolski predsednik Uknagin Kurelsuk se sastao u Uzbekistanu se ruskim i kineskim predsednikom, Vladimirom Putinom i Si Ðinpingom kako bi razgovarali o planovima u vezi gasovoda čija će izgradnja početi u roku od dve godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: