Podeli vest

Ruski astronauti nose žuta odela sa plavim detaljima, zapadni mediji sugerisali da su to boje ukrajinske zastave

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

roskosmos
Foto:Tanjug/Roscosmos Space Agency via AP

Ruska svemirska agencija odbacila je spekulacije zapadnih medija da su ruski kosmonauti, koji su danas stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu (MS S), izabrali da nose žuta odela sa plavim ukrasima u znak podrške Ukrajini. “Ponekad je žuto samo žuto”, saopštila je pres služba Roskosmosa na svom Telegram kanalu, preneo je Rojters.

Letačka odela nove posade urađena su u bojama amblema Moskovskog državnog tehničkog univerziteta Bauman, koji su završila sva tri kosmonauta, pa videti ukrajinsku zastavu svuda i u svemu je suludo, navedeno je u saopštenju.

Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin bio je oštriji i poručio je na svom Telegram kanalu da ruski kosmonauti nemaju simpatije prema ukrajinskim nacionalistima.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare sa MS S, kosmonaut Oleg Artemjev, komandant misije, upitan je za odela.

“Svaka posada bira boju koja izgleda drugačije. Bio je naš red da odaberemo boju”, rekao je on. “Istina je da se nakupilo mnogo žute tkanine, pa smo morali da je potrošimo. Zato smo morali da nosimo žuta letačka odela”, kazao je Artemjev.

Trojica ruskih kosmonauta stigla su danas na Međunarodnu svemirsku stanicu (MS S) u kapsuli Sojuz, a posadu čine Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov.

Na MS S su došli nakon trosatnog leta iz Kazahstana, a reč je o prvim ruskim kosmonautima koji su došli na stanicu nakon napada Rusije na Ukrajinu, prenose agencije.

Već se u nekoliko navrata spominjalo da će njihov let biti otkazan zbog rata, ali ipak su poleteli. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici srdačno su ih dočekali američke i nemačke kolege, kao i Rusi koji su već bili u stanici.

Pošto ruski astronauti nose žita odela sa plavim detaljima, zapadni mediji su sugerisali da su to boje ukrajinske zastave, što bi, smatraju, moglo da nagovesti njihovo neslaganje sa napadom na Ukrajinu.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: