Rover NASA “Perseverance” prikupio je podatke koji potvrđuju postojanje drevnih jezerskih sedimenata nataloženih vodom koja je nekada ispunjavala krater Džerezo na Marsu, pokazuju rezultati najnovijih istraživanja američkih i norveških naučnika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

NASA RAKETA
Tanjug/ Joel Kowsky/NASA via AP

Prema istraživanju naučnika sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu i Univerziteta u Oslu, koje je objavljeno u petak, nalazi do kojih je došao robotski rover potkrepljuju prethodne podatke koji navode naučnike da teoretišu o tome da su delovi Marsa nekada bili prekriveni vodom i da možda na tim delovima ima živih mikroba.

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Science Advances zasnovani su na istraživanju rovera veličine automobila tokom nekoliko meseci 2022. godine dok se kretao površinom Marsa, prenosi Rojters.

Naučnik sa Univerziteta Kalifornije Dejvid Pejdž izjavio je da je na osnovu sondiranja radarskog instrumenta rovera dobijen pregled preseka slojeva stena na Marsu dubokih 20 metara i istakao da su ti slojevi nepogrešiv dokaz da su sedimenti nošeni vodom taloženi u krateru Džerezo.

Pejdž je naveo da su ti nalazi ojačali sugestije iz prethodnih studija da je Mars, koji je sada hladan, suv i beživotan, nekada bio topao, sa vodom, a da je možda na njemu bilo i života.

Naučnici smatraju da su tzv. Herezovi sedimenti na Marsu nastali pre oko tri milijarde godina.

Rover NASA je sleteo na Mars u februaru 2021. godine i otkrio je vulkansku stenu, a ne sedimentnu, kao što se očekivalo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: