Podeli vest

Rublja je oslabila danas prema dolaru na Moskovskoj berzi za 2,1 procenat na 66,63 rubalja za dolar, što je njen najniži kurs u poslednjih više od dve nedelje

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

rublja p
Foto: Pixabay

Ruska rublja je danas nastavila pad započet u četvrtak, nakon što je centralna banka smanjila referentnu kamatu i nagovestila da predstoji njeno dalje snižavanje i ublažavanje mera kontrole kapitala.

Ove poruke ruske centralne banke su, zajedno s potencijalnim neizmirivanjem obaveza Rusije vezanih za spoljni dug, povukle naniže rusku valutu.

Rublja je oslabila danas prema dolaru na Moskovskoj berzi za 2,1 procenat na 66,63 rubalja za dolar, što je njen najniži kurs u poslednjih više od dve nedelje. Pre samo dva dana, rublja je dostigla najjači nivo prema američkoj valuti od februara 2018. godine, od 55,80 rubalja za dolar, prenosi Rojters.

U odnosu na evro, rublja je pala danas za 4,4 posto na 70,99 rubalja, udaljivši se znatno od sedmogodišnjeg maksimuma od 57,10 rubalja za evro zabeleženog u sredu.

Ministar ekonomije Maksim Rešetnjikov izjavio je u četvrtak da rast rublje, koji je izazvao zabrinutost vlasti zbog negativnog uticaja na izvozne prihode budžeta, čini rusku robu nekonkurentnom u inostranstvu.

On očekuje da će obavezni deo deviznog prihoda koji izvoznici moraju da konvertuju u rublje biti smanen sa sadašnjeg nivoa od 50 posto.

Pažnja tržišnih aktera usredsređena je sada na rusku Nacionalnu depozitarnu agenciju za poravnanje (NSD), koja je obećala da će danas platiti kamate u vrednosti od 71,25 miliona dolara i 26,5 miliona evra na dve evroobveznice.

Ova plaćanja su najavljena uprkos tome što je Vašington odlučio da Rusiji ne produži ekskluzivnu dozvolu koja je istekla 25. maja, a koja bi zemlji omogućila da nastavi da isplaćuje obaveze prema stranim investitorila koji su uložili u njene državne obveznice bez obzira na sankcije uvedene zbog vojne akcije Moskve u Ukrajini.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: