Rusija je lansirala svoju prvu lunarnu svemirsku letelicu “Luna-25” posle skoro 50 godina, saopšteno je iz ruske svemirske agencije Roskosmos. Raketa “Sojuz 2.1b”, koja je nosila letelicu, lansirana je sa kosmodroma “Vostočni”, prenosi RIA.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Roscosmos State Space Corporation via AP

Očekuje se da će letelica sleteti na Mesec do 23. avgusta. Roskosmos je naveo da će “Luna-25”, koja teži 1,8 tona, biti na Mesecu najmanje godinu dana i da će uzimati uzorke.

Ova ruska lunarna misija je prva od 1976. godine. Američki astronaut Nil Armstrong stekao je slavu 1969. godine kao prva osoba koja je hodala po Mesecu, ali je sovjetska letelica “Luna-2” bila prva svemirska letelica koja je stigla na površinu Meseca 1959. godine, a misija “Luna-9” je 1966. godine prva izvršila meko sletanje na Mesec.

Velike sile kao što su SAD, Kina, Indija, Japan i EU ispituju Mesec poslednjih godina, iako japansko sletanje na Mesec nije uspelo prošle godine a izraelska misija je propala 2019. godine, prenosi Rojters.

Nijedna zemlja još nije izvršila meko sletanje na južni pol Meseca, a Rusija će sada to pokušati da uradi.

Grub teren otežava sletanje na južni pol Meseca, ali otkrivanje leda može biti istorijsko jer bi on mogao da se koristi za ekstrakciju goriva i kiseonika, kao i za vodu za piće, navodi britanska agencija.

Rusi su pre lansiranja evakuisali sve stanovnike naselja Šahtinski u ruskoj oblasti Habarovsk, jugoistočno od mesta lansiranja pošto se selo nalazi u oblasti gde je predviđeno da će nakon lansiranja pasti raketni stabilizatori.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: