Podeli vest

Lažna stvarnorst Instagrama mogla bi da bude srušena kroz akciju #stopfilters koju su korisnici ove društvene mreže pokrenuli kako bi se zaustavilo korišćenje filtera koji imaju brojne negativne posledice po mentalno zdravlje ljudi, posebno tinejdžera

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Na negativan uticaj Instagrama i filtera na mentalno zdravlje mladih psiholozi ukazuju godinama.

Wall Street Journal objavio je seriju različitih izveštaja o Instagramu i Facebook-u koji su procureli iz kompanije koja stoji iza ovih društvenih mreža.

Najupečatljivije zapažanje istraživanja jeste da preko 32% tinejdžerki koje se osećaju loše u vezi svog tela navode da provođenje vremena na Instagramu učini da se osećaju još gore. Jedan od prezentacionih slajdova istraživanja navodi da usled upotrebe Instagrama jedna od 3 tinejdžerke ima gore probleme sa percepcijom svog tela. 

Iako je ovaj izveštaj podigao veliku prašinu u medijima nije se dogodilo ništa što bi umanjilo negativan uticaj. Naprotiv, filteri su dodatno poboljšani.

Međutim, izgleda da su korisnici uzeli stvar u svoje ruke i sami pokrenuli akciju #stopfilters u kojoj pozivaju korisnike Instagrama da prestanu da koriste filtere i prihvate svoje nesavršenosti.

@mama.reelstagramatt

♬ original sound – mama.reelstagrama

Svetski trend i boba protiv filtera prelila se i na Balkan i uveden je haštag #stopfilterima. Ko će u ovoj borbi pobediti ostaje da se vidi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: