Aktiviraćemo nuklearno oružje, ali samo u slučaju odbrane, tvrdi zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nuklearka
Foto: Shutterstock

Postoji nekoliko slučajeva u kojima Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno oružje i svi su navedeni u ukazu predsednika što govori o odlučnosti zemlje da zaštiti svoj suverenitet, ali u teškim situacijama pregovori su najbolji i najispravniji način, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev

Kako je objasnio, Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno oružje kada je na Rusiju izveden raketni napad uz upotrebu sredstava za nuklearno uništavanje, prilikom upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije ili njenih saveznika kao i u slučaju napada na kritičnu infrastrukturu usled čega je paralizovana aktivnost ruskih nuklearnih snaga za obuzdavanje.

Četvrti slučaj je kada je izvršen akt agresije protiv Rusije ili njenih saveznika usled čega je ugroženo postojanje zemlje, čak i bez primene nuklearnog oružja, odnosno primenom konvencionalnog naoružanja, rekao je Medvedev za Sputnjik.

“Međutim, mi polazimo od toga da su u najtežim situacijama, poput trenutne, na primer, oko Ukrajine – pregovori, diplomatski napori ipak najbolji i najispravniji put. Drugo je što pregovori ne uspevaju uvek, ali je neophodno ići tim putem“, pojasnio je Medvedev.

Kako je precizirao, niko ne želi nikakav rat, ali uvek postoji pretnja od nuklearnog sukoba.

“Niko ne želi nikakav rat, pogotovo nuklearni – to je pretnja postojanju ljudske civilizacije. U tom smislu u pravu su analitičari koji kažu, možda donekle cinično, ali bez obzira na to, da je nastanak nuklearnog oružja sprečio ogroman broj sukoba u 20. i 21. veku. To je istina“, istakao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti.

Po njegovim rečima, „stoga je očigledno da pretnja uvek postoji“.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: