Podeli vest

Sto osamdeset šesti dan rata u Ukrajini. Moskva i Kijev međusobno se optužuju za ponovno granatiranje kompleksa oko nuklearne elektrane u Zaporožju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zaporožje elektrana nuklearna
Tanjug/ AP Photo/File

Rusija: Dostavljeni dokazi SB UN o ukrajinskom granatiranju nuklearke

Rusija je članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) dostavila prezentaciju Ministarstva odbrane o granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane od strane ukrajinskih snaga 25. avgusta, saopštila je na Tviteru stalna misija Rusije pri UN.

Kako se navodi, nivo radijacije u energetskim blokovima je pod kontrolom i u granicama normale, prenosi Ria novosti.

Zaporoška nuklearna elektrana je najveća nuklearka u Evropi po broju blokova i kapacitetu.
Od marta je pod kontrolom ruske vojske, a dve strane optužuju se uzajamno za grantiranje područja nuklearke.

Međusobne optužbe i dalje traju

Nuklearna elektrana danima je najvažnija tačka na bojištu. Rusija optužuje ukrajinske snage da su ponovo granatirale Energodar, gde se nalazi nuklearka Zaporožje, dok Ukrajinci tvrde da su ruske snage granatirale kompleks nuklearne elektrane, koja je pod ruskom kontrolom od marta.

Vlasti Zaporožja razradile plan evakuacije stanovništva

Vlasti Zaporoške oblasti spremne su za svaki razvoj događaja po pitanju Zaporoške nuklearne elektrane, a između ostalog razrađen je plan evakuacije stanovništva, rekao je danas za Sputnjik načelnik vojno-civilne administracije te oblasti Jevgenij Balicki.

“Trenutno Zaporoška nuklearna elektrana radi kao i obično. Nivo radijacije je u normalnim vrednostima. Ali, znajući za podmuklost, nepromišljenost i nemilosrdnost kijevskog režima, prema ljudima koje u javnosti naziva svojim građanima, mi smo se, naravno, pripremili za svaki razvoj situacije i stoga smo razradili plan evakuacije stanovništva u slučaju da to bude neophodno”, rekao je Balicki.

Prema njegovim rečima, nuklearnu elektranu u Zaporožju od 18. jula praktično svakodnevno granatiraju ukrajinske snage, a udari se izvode sa teritorija koje su pod kontrolom Kijeva, sa desne obale Dnjepra iz mesta Marganec i Nikopolje.

“Oštećeni su pomoćni sistemi za podršku na elektrani, kao i komunalni objekti u Energodaru. Prilikom granatiranja teritorije termoelektrane poginula su dva civila”, kazao je Balicki.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, najveća je nuklearka u Evropi po broju blokova i kapacitetu, a od marta je pod kontrolom ruske vojske.

Ukrajina i Rusija međusobno razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: