Podeli vest

Zvanična Moskva tvrdi i da će ova odluka ugroziti ekonomiju EU

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nafta
Foto: Pixabay

Rusija je danas upozorila da će odluka Evropske unije o delimičnom prekidu uvoza ruske nafte verovatno dovesti do destablizacije globalnih energetskih tržišta i ocenila da je reč o “autodestruktivnom koraku”, koji bi mogao da ima povratne posledice po evropski blok.

“Odluke Evropske unije o delimičnom napuštanju ruske nafte i naftnih proizvoda, kao i zabrana osiguranja ruskih trgovačkih brodova, vrlo će verojatno izazvati dalji rast cena, destabilizovati energetska tržišta i poremetiti lance snadbevanja”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenosi Rojters.

Zvanična Moskva tvrdi i da će ova odluka ugroziti ekonomiju EU, iako je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao da će se na ovaj način oduzeti značajna količina sredstava Rusiji i stvoriti dodatan pritisak za prestanak vojne kampanje u Ukrajini.

“Brisel i njegovi politički sponzori u Vašingtonu snose punu odgovornost za rizik pogoršanja globalne prehrambene i energetske krize, uzrokovane nelegitimnim akcijama Evropske unije”, zaključuje rusko ministarstvo.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: